Președintele ÎCCJ a sesizat Parchetul în scandalul protocolului cu SRI

 

Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ), Cristina Tarcea, a sesizat Parchetul pentru a verifica dacă protocolul cu SRI a fost încheiat în condițiile unor infracțiuni de fals.

Sesizarea vine după ce fostul președinte al ÎCCJ Nicolae Popa a afirmat că nu-și amintește să fi semnat acest protocol, precizând că s-a pensionat cu o zi înainte de data înscrisă pe document.

”La data de 14 iunie 2018 a fost finalizată procedura de declasificare a „Protocolului de cooperare între Serviciul Român de Informaţii, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin în domeniul securităţii naţionale”.

Exemplarele declasificate au fost publicate pe site-ul fiecărei instituţii semnatare la 18 iunie 2018.

După publicarea formei declasificate a documentului, Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie de la acea dată a susţinut public că, deşi semnătura de pe înscris este a dumnealui, nu a semnat un astfel de înscris şi nici nu a negociat protocolul în discuţie.

La data de 19 iunie 2018, am avut o întâlnire la sediul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu dl. profesor universitar dr. Nicolae Popa, fostul preşedinte al instanţei supreme.

În cadrul discuţiilor purtate, domnul profesor mi-a relatat că semnătura de pe document îi aparţine, nu o contestă, dar că nu l-a semnat pentru că, începând cu data de 1 septembrie 2009 nu şi-a mai exercitat prerogativele de preşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

De asemenea, mi-a relatat că nu cunoaşte condiţiile în care a fost discutat sau negociat protocolul şi că nici nu a desemnat o persoană anume din cadrul instanţei supreme pentru a purta astfel de discuţii sau negocieri.

Având în vedere faptul că împrejurările relatate conduc spre ideea că Protocolul de cooperare s-ar fi încheiat în condiţiile săvârşirii unor infracţiuni de fals, în temeiul dispoziţiilor art. 291 din Codul de procedură penală, vă transmit prezenta sesizare urmând ca, în urma verificărilor pe care le veţi efectua, să stabiliţi dacă există indicii că în cauză au fost săvârşite infracţiuni şi să apreciaţi dacă sunt îndeplinite condiţiile legale pentru a vă sesiza din oficiu, conform art.292 din Codul de procedură penală.

Menţionez faptul că în arhivele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nu au fost identificate documente care să clarifice aspectele legate de circumstanţele încheierii protocolului si nici alte documente care să ateste tipul de acţiuni ce s-ar fi desfăşurat înainte şi după încheierea protocolului.

Mai arăt că, în urma verificării documentaţiei Biroului de Resurse Umane al Înaltei Curţi, am constatat că, prin ordinul nr. 172 din 16 septembrie 2009 al Preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, au încetat raporturile de muncă ale fostului preşedinte al instanţei începând cu data de 14 septembrie 2009, acesta încasând drepturile băneşti cuvenite pentru o perioadă de 9 zile lucrătoare din luna septembrie 2009.

Am mai constatat că în perioada 1 septembrie – 14 septembrie 2009 au fost emise mai multe ordine semnate de dl. preşedinte Nicolae Popa”, se arată în sesizarea Cristinei Tarcea.

SursaAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?