Câţi bani înghite statul de la Hidroelectrica, cea mai grasă "vacă de muls" din portofoliu

 
Hidroelectrica, vaca de muls
Hidroelectrica, vaca de muls

Hidroelectrica, cea mai valoroasă companie de stat, a obţinut un profit record anul trecut, de 1,5 miliarde lei. Nu mai puţin de 90% din bani se vor duce către acţionari, iar statul înghite patru cincimi din tort.Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România, a terminat anul trecut cu un profit brut de circa 1,5 miliarde de lei, valoare cu 20% mai mare decât suma bugetată pentru 2017.

Hidroelectrica este controlată de statul român prin Ministerul Energiei, cu 80% din capital, restul acțiunilor fiind în posesia Fondului Proprietatea.

Acționarii au decis, joi, cu privire la suma acordată ca dividende, în ședința AGA. S-a decis acordarea de dividende de 1,13 miliarde lei din profitul pe 2017, din care Ministerului Energiei i-ar reveni 913,9 milioane lei, iar FP – 220,5 milioane lei.

Fondul Proprietatea ceruse în prealabil repartizarea a 100% din profitul net de anul trecut, precum şi aprobarea distribuirii sumei de 1 miliard lei din rezerve.

În septembrie anul trecut, Fondul Proprietatea a transmis că își "analizează strategic" opțiunile cu privire la participația de 20% din capitalul Hidroelectrica, într-un anunț remis Bursei de Valori București cu privire la o "procedură competitivă ce poate duce la posibile vânzări de dețineri FP", precizând că a angajat grupurile financiare multinaționale Citigroup și UBS drept consultanți "în legătură cu tranzacția preconizată".

Anunțul a fost făcut pe fondul acutizării conflictelor cu acționarul majoritar, Ministerul Energiei.

Hidroelectrica estimează pentru acest an venituri totale de 3,19 miliarde lei, cu 3,5% mai mici față de veniturile preliminate pentru 2017, și pregătește investiții de 490,58 milioane lei. De asemenea, societatea și-a bugetat un profit brut de 937,16 milioane lei în acest an

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?