Herta Muller nu a fost niciodată nominalizată de vreo instituţie din România pentru premiul Nobel

 
Foto: guim.co.uk
Foto: guim.co.uk
Herta Muller nu a fost niciodată nominalizată de vreo instituţie din românia pentru premiul Nobel, deşi o parte a cărţilor ei au fost scrise când locuia în ţară. În schimb, a fost nominalizată de Academia Germană de trei ori, în 1999, în 2008 şi acum, în 2009, când i s-a şi acordat distincţia.

Pentru a ajunge pe lista scurta a candidaţilor la Nobel o persoană trebuie să fie propusă de Academie, asociaţii profesionale, culturale, univeristăţi sau de alţi laureaţi ai Nobelului din ţara sa. În cazul României Academia, Uniunea scriitorilor sau Universităţile nu au făcut acest lucru.

Numai PEN Clubul Român, când era condus de Ana Blandiana, între 1993 şi 2004 i-a propus pe Eugen Ionesco de două ori, pe Emil Cioran şi pe poetul Gellu Naum. Limba în care este scrisă opera literară nu are importanţă. Exemplul este poetul indian Rabindranah Tagore, necunoscut Occidentului când a luat Nobelul.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?