Harta plicurilor în spitalele din estul Europei. Cât de recunoscători sunt românii?

 
Plăţile informale către medici, denumirea politicos-tehnocrată a plicurilor/şpăgii din spitale, nu sunt un fenomen specific României.
Plăţile informale către medici, denumirea politicos-tehnocrată a plicurilor/şpăgii din spitale, nu sunt un fenomen specific României.
FOTO: http://www.hotnews.ro

Plăţile informale către medici, denumirea politicos-tehnocrată a plicurilor/şpăgii din spitale, nu sunt un fenomen specific României.

Asta deoarece mai toate sistemele medicale de stat din regiune, moştenitoare ale vajnicei tradiţii sovietice, nu sunt capabile să asigure pacienţilor accesul la tratamente în baza aşa-zisei asigurări medicale universale, scrie hotnews.ro. Dar spre deosebire de vecinii lor din regiune, românii dau plicul la medic mai delicat, mai altfel. Şi apoi suferă vârtos şi pe măsură.

Plicurile din spitale pot dăuna grav sănătăţii căci, spun majoritatea studiilor publicate pe acest subiect, pacienţii care ştiu că nu-şi permit “scorurile” practicate amână sau chiar anulează prezentarea la medic. Existenţa acestui fenomen face imposibilă şi creşterea eficienţei serviciilor medicale, blocând tentativele de reducere a preţului unor tratamente care ar putea fi mai ieftine.


În România 11% din adulţi cred că este obligaţia lor să ofere plăţi informale medicilor. Ce îi diferenţiază pe români de alte popoare din regiune este că majoritatea plicurilor oferite în spitale sunt un semn de gratitudine pentru medici, cel puţin aşa susţine majoritatea celor intervievaţi.

Această „gratitudine” a pacienţilor români este însă costisitoare. Românii, alături de ucraineni, sunt europenii care se împrumută cel mai des sau îşi vând cel mai frecvent din bunuri pentru a-şi putea acoperi cheltuielile legate de sănătate, deşi sunt teoretic asiguraţi medical.

Pentru unul din patru români, banii plătiţi direct în spital ajung la cel puţin 10% din venitul anual pe gospodărie. În întreaga regiune românii, cu excepţia ucrainenilor, sunt cei mai împovăraţi de cheltuielile directe legate de sănătate chiar şi atunci când beneficiază de asigurarea medicală obligatorie. Pacienţii români cu cancer sau cu diabet au declarat că nu li s-au cerut bani dar au simţit că este responsabilitatea lor să ofere bani în plic personalului medical pentru a primi servicii mai bune.

Cei mai mulţi pacienţi români consideră că plicul nu este obligatoriu dar că facilitează accesul la o îngrijire mai bună. Totodată cei mai mulţi pacienţi preferă să meargă la clinica privată a medicului pentru că „acelaşi doctor performează mai bine atunci când este plătit în regim privat, nu în regim public”.

Valoarea medie a unui plic în România în 2013 a fost de aproximativ 34 de lei la medicul de familie, 360 de lei în secţiile medicale ale spitalelor (trei sferturi ajungând aici la doctor şi un sfert la asistentă) şi 1130 lei la secţiile de chirurgie (unde 60% ajung la chirurg, 24% la anestezist şi restul la asistente).

Citeşte mai mult pe hotnews.ro.Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
5 -3
Cristi
16 Jul 16:02
Ce salariu are ala care a facut sondajul si ce salariu are medicul care o sa-l opereze pe coloana in Romania?? Ati avea curaj sa fiti operati de un medic ce castiga legal mai putin decat un vatman? Asa ca nu mai bateti campii aiurea intr-o tara de analfabeti care platesc pe an mai mult pentru masina decat pentru propria sanatate. Nu mai vorbesc de cumparat carti. Nu este cazul.
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?