Harta care îți arată unde vor izbucni revolte din cauza lipsei de apă

 

Încălzirea globală amenință întreaga planetă cu efecte devastatoare iar printre acestea se numără: dispariția lacurilor, înălțarea munților, topirea ghețarilor, etc. Iată harta cu zonele în care vor izbucni revolte din cauza lipsei de apă.

Încălzirea globală și efectele ei nefaste asupra planetei au fost prezentate publicului larg în repetate rânduri, în ultimii ani. Însă, chiar și așa cercetătorii avertizează că încă mai există o serie de efecte ale schimbărilor climatice foarte grave, cum ar fi faptul că zonele vulnerabile s-ar putea confrunta cu probleme „hidro-politice" în următorii 50-100 de ani.

Pentru a ne face să conștientizăm mai bine despre ce pericol este vorba, specialiștii de la Centrul comun de Cercetare al Comisiei Europene, au realizat studiu. Acesta na arată că principalii factori care vor duce la epuizarea resurselor de apă din anumite zone sunt schimbările climatice și numărul populației care se află în continuă creștere.

Ce zone sunt în pericol de a rămâne fără apă din cauza încălzirii globale

Principalele zone care sunt expuse unor astfel de conflicte sunt Nilul, Gange-Brahmaputra, Indul, Tigru-Eufrat și Colorado – toate zonele având deja bazine stresate.

Bineînțeles, deficitul de apă nu este singurul factor care va duce la declanșarea războaielor, dar joacă un rol esențial. „Concurența asupra resurselor de apă limitate este una dintre principalele preocupări ale deceniilor viitoare", au explicat cercetătorii.

„Cercetarea și-a propus să evidențieze factorii care fie duc la cooperare politică, fie la tensiuni în bazinele transfrontaliere. În al doilea rând, prin studiu am vrut să cartografiem și să monitorizăm probabilitatea unor astfel de acțiuni", a declarat Fabio Farinosi este autorul principal al studiului.

Studiul cercetătorilor a fost publicat în jurnalul „Global Environmental Change" și vine ca urmare a raportului ONU, care avertizat că lumea are doar 12 ani pentru a opri încălzirea globală, înainte ca planeta să fie afectată de căldură extremă, secetă, inundații și sărăcie.

Sursă

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?