Guvernul vrea să introducă un supra-impozit pentru companiile petroliere

 
Taxe mai mari pentru domeniul petrolier?
Taxe mai mari pentru domeniul petrolier?

Ministerul Finanțelor lucrează la noul sistem al redevențelor care va intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2016 și vrea să introducă un supra-impozit pentru o parte dintre companiile din domeniul petrolier, dar și reduceri de taxe în anumite condiții.

Noua modalitate de taxare a hidrocarburilor, la care Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) lucrează împreună cu Ministerul Finanţelor Publice, va fi definitivată în luna august şi va intra în dezbatere în Parlament în sesiunea din toamnă.

"Ministerul Finanţelor Publice gestionează această activitate. Au fost mai multe runde de discuţii cu Fondul Monetar Internaţional (FMI). S-au făcut nişte evaluări şi simulări, se lucrează pe trei scenarii. În perioada imediat următoare vom finaliza aceste scenarii", a declarat pentru Mediafax preşedintele ANRM, Gheorghe Duţu.

Valoarea totală a redevenţelor petroliere şi miniere încasate de stat anul trecut a fost de 1,64 miliarde lei (aproape 370 milioane euro), din care doar cele petroliere sunt la nivelul de 1,36 miliarde de lei. Cea mai mare parte din redevenţe este plătită de Romgaz şi OMV Petrom.

Noul sistem va cuprinde redevenţele, dar şi un supra-impozit pe profitul realizat de companii din activitatea de upstream (producţia de petrol şi gaze), precum şi o serie de deduceri pentru investiţiile realizate pe acest segment.

"Operatorii vor taxe mai mici, reprezentanţii statului vor taxe mai mari, trebuie să găsim un echilibru", a mai spus şeful ANRM.

El a precizat că societăţile care vor face explorări/exploatări la mare adâncime în largul mării, precum şi companiile cărora le vor fi concesionate perimetre epuizate vor beneficia de reduceri ale unor taxe.Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?