Guvernul alocă 36 de milioane de lei pentru zece județe afectate de furtună. O parte, şi la biserici

 
Guvernul va aproba ajutoare pentru județele din vestul ţării afectate de furtuna de duminică
Guvernul va aproba ajutoare pentru județele din vestul ţării afectate de furtuna de duminică

Guvernul a aprobat în şedinţa de joi prima tranşă de ajutoare din Fondul de rezervă pentru judeţele din vestul ţării afectate de furtuna de duminica trecută.

Executivul alocă peste 36 de milioane de lei din Fondul de Intervenție pentru 10 județe afectate de vremea rea din ultimele zile.

La solicitarea premierului, vicepremierul Sevil Shhaideh a prezentat o situație a sumelor ce vor fi alocate.

"Printr-un efort colectiv, cu MAI, cu toate prefecturile din județele afectate, vorbim de 10 județe în acest moment, am reușit să realizăm proiectul de hotărâre privind alocarea unor sume din Fondul de intervenție pentru înlăturarea efectelor calamităților naturale. Vorbim de o sumă de peste 36 de milioane de lei pentru cele 10 județe, pentru reparații la 16 spitale, 23 de dispensare, peste 251 de unități școlare, grădinițe, școli, licee, colegii, posturi de poliție, biserici și alte unități de interes public", a declarat Sevil Shhaideh.

Ea a menționat că aceasta este o primă etapă, întrebată de premier în acest sens.

"Prima etapă, pentru că în această perioadă, respectiv, marți, miercuri, toate comitetele pentru situații de urgență au lucrat la foc continuu pentru evaluarea tuturor pagubelor. Astăzi, ce prezentăm Guvernului spre aprobare este prima etapă, maxima urgență, urmând ca, în următoarele săptămâni, în funcție de finalizarea evaluărilor, să venim cu alte obiective de interes public", a explicat vicepremierul.

Primarul Timişoarei: Sumele acoperă 11%, respectiv 25% din pagube

Primarul Timișoarei, Nicolae Robu, a susținut că suma de sprijin acordată de Guvern acoperă foarte puțin din valoarea pagubelor produse de furtuna care a devastat Timișoara. 

”La şcoli, suma este de 19.233.306 lei, din care pentru 2.100.000 lei (reprezentând 10,92%) există promisiuni de alocare de la bugetul de stat, restul de aproape 90% asigurându-se de la bugetul local. La spitale, suma este de 1.326.264 lei, din care pentru 342.000 lei (reprezentând 25,79%) există promisiuni de alocare de la bugetul de stat, restul de aproape 75% asigurându-se de la bugetul local”, scrie primarul Nicolae Robu, joi, pe pagina sa de Facebook.

BILANŢ SUMBRU după furtună: 137 de răniţi şi opt morţi

Marţi, premierul Mihai Tudose a anunţat, la Timişoara, că a amânat şedinţa de Guvern de miercuri pentru joi, pentru a se putea obţine toate avizele necesare acordării de sprijin din Fondul de rezervă pentru calamităţi judeţului Timiş, cel mai afectat de furtuna de la sfârşitul săptămânii trecute. 

"Avem actele pentru şedinţa de Guvern pe care am amânat-o (...) pentru joi, ca să putem obţine toate avizele", a afirmat premierul. 


Şeful Guvernului a precizat că a primit, marţi, dosarele cu solicitările de ajutor financiar pentru lucrări de reparaţii la şcolile şi spitalele din judeţul Timiş afectate de furtună, estimate la 1,8 milioane de lei. 

"Toate judeţele (afectate de furtună - n.r.) vor beneficia de acelaşi tratament", a adăugat premierul.

DOSARE PENALE pentru ucidere din culpă în cazul deceselor din timpul furtunii din Vestul ţării

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?