Guvernul strânge cureaua pentru a acoperi gaura bugetară. Ce propun Dăncilă și Teodorovici

 

Guvernul vrea să strângă cureau la cheltuielile bugetare. Se urmărește interzicerea cumularii pensiei și salariilor în sistemul bugetar, precum și disponibilizarea funcționarilor care blochează proiecte sau care nu se justifică în organigramă. Ministrul Finanțelor a pus gând rău și pensiilor speciale, pe care vrea să le impoziteze.

Guvernul caută modalități pentru a acoperi gaura bugetară, iar Viorica Dăncilă și Eugen Teodorovici au identificat deja câteva variante posibile, în timpul turneului prin țară.

Ministrul Finanțelor a vorbit despre o posibilă interzicere a cumulării pensiei cu salariul, în sistemul bugetar.

"Dacă te-ai pensionat din sistemul de stat, mai lucrezi la stat? Eu spun că nu. Mergi în privat! Ştim foarte bine ce se întâmplă de ani de zile în acest sens. Sunt măsuri de bun-simţ pe care le vom discuta, astfel încât până la rectificare să fie prezentate şi, sper, multe din ele să fie şi asumate", a spus ministrul Teodorovici. 

Viorica Dăncilă a evocat posibila disponibilizare a  funcționarilor care blochează proiecte sau care nu se justifică în organigramă.

”Vă mai dau eu un exemplu: sunt foarte multe persoane, și unele dintre ele le știm, unele le aflăm acum, când facem analiza fiecărui minister, care sunt detașate de la societăți comerciale. Detașarea de la societatea comercială respectivă se face de la salariul pe care-l are în societate. Dacă e angajat de trei zile pe un salariu de prim-ministru, detașarea se face pe salariul pe care-l are în societate. Aceste lucruri nu le mai putem accepta. Vom cere detașările de la fiecare minister în parte, pentru că nu este corect și nu este un mod constructiv de abordare. Plătim niște salarii imense celor detașați, care, efectiv, ar trebui să facă aceeași muncă cu cel care lucrează în instituția respectivă. Și atunci această abordare nu este corectă (...) Sunt ministere în care avem entități cu mai mulți factori de conducere decât salariați. (...) Avem societăți în care veniturile sunt egale cu cheltuielile, dar și-au crescut salariile (...) Ne gândim la banul public și nu putem să irosim banul public”, a spus Dăncilă. 

Discuţiile Ministerului Finanţelor Publice cu celelalte ministere pe tema măsurilor care pot fi luate pentru acoperirea deficitului au început în 3 iulie, se vor încheia în 10 iulie şi apoi vor fi centralizate şi prezentate premierului Viorica Dăncilă, potrivit lui Teodorovici. 

Surse citate de Realitatea TV spuneau, vineri, că după ce a împărţit banii în dreapta şi în stânga, Guvernul a ajuns la fundul sacului, iar acum caută soluţii. A acordat pensii speciale aleşilor locali, însă acum, potrivit unor surse social democrate, acestea ar urma să fie impozitate.

Aceleaşi surse spun că ministrul de Finanţe s-a angajat să aducă la buget 7 miliarde de lei. Banii vor veni, în primul rând, din impozitarea progresivă a pensiilor speciale şi renunţarea la unele programe sociale. Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
Protectie socială da,dar nu mismasuri profitânde de ea
08 Jul 05:48
Dl Radio Erevan,tot cu gândul la trecut si cu mijloace de hastag.In politică pot gresi ,sau in acel moment nu,dar nu poti corecta .Vă intreb sunteți de acord cu măsura ca pensionarii sa nu mai ia si salarii de la stat ?Radio Erevan ar răspude ,„Da,dar să nu vă atingeti de securisti ”Pensiile să fie impozitate,dar nu pentru judecători si procurori,doar pentru piloti si diplomati ,ca sunt vreo 400 în total,fată de 7-800 de judecători si 130 .000 de militari si militari.Comunistii aveau pensiile stabilite in precent din salariu /pe ultimii 5,10 1ani/.Nastase a introdus algoritmul ca pensiile sa fie o batjocura,ca anii 50 salariile cu contribuții aducea 0,0009 puncte ,deci 0,08 lei pensie .Si-apoi ca s-a revenit la procente numai pentru unele categorii,ca de obicei,nu s-a inlăturat si hotia,pui si spor de frica,spor de curătat izmenele după ,se iau prime si uite asa procurorul general are 34.000 lei pensie ,dublu salariul presedintelui meu.Asat vrea sa spuneti ,e bine sau nu ce gandeste dl Orlando ?Eu zic DAAAAA!
Răspunde
0 0
Radio Evevan !
06 Jul 22:45
Eu chiar ma gindeam cu poate nenea toderica, si multi altii ca si el, sa fie renumerat pentru 2 sau chiar 3 activitati pe care NU POATE SA LE DESFASOARE in mod real si logic !??? Cine a creat asi perpetuat aberatia !???
Răspunde
0 0
Dinu
06 Jul 17:41
Hai nu mai glumiți ca se strânge cureaua.Dacă ia de la cei cu salarii si pensii nesimțite de stat înseamnă ca sunt doar niște masuri minimale în direcția cea buna.Adică începe sa și respecte titulatura de social democrat.
Răspunde
0 0
mihai
06 Jul 17:13
Ce realizări minunate au cei de la PSD !
Și-au plătit lor salarii mărite, si cam atât...
Răspunde
0 0
Mihalache
06 Jul 15:28
Cureaua o să o strângă PNL a lui Boc și Câțu dacă ajung iar la guvernare ca în 2010.
Răspunde
0 0
Americanul
06 Jul 15:00
Niciodata sa nu aveti incredere in oameni care incep cu interzicerea de diverse lucruri, mai cu seama ceva care afecteaza traiul multor oameni si anume remuneratia de diverse tipuri. Bai oameni, nu v-ati saturat de comunism? Tot insistati cu taieri, interziceri? Dar incepeti sa va interziceti pe voi din viata sa vedeti cum este si apoi extindeti experimentele astea pe rude, daca mai sunteti in viata inseamna ca sunteti a 8 a minune planetara. Interziceti-va pe voi primii in semn de solidaritate cu comunistii apoi autocritica tovarasi... Nu se mai face bine societatea asta prea curand.
Răspunde
0 0
Amalia
06 Jul 14:38
Propunerile sunt foarte corecte.Mai căutați în aceste domenii,sunt sigură că sunt multe abuzuri !Căutați în special la cei care dispun de ștampilă și semnătură și toate neamurile din fiecare sistem! Verificați organigramele și fișa de atribuțiuni corespunzătoare postului ! Verificați sistemul de premiere,"orele suplimentare",salariile de merit etc.
Răspunde
0 0
Ory Csaba Tibor
06 Jul 14:17
Propun patru modalitati de a face economie la buget si de a elimina unele privilegii nejustificate.
1.Interzicerea cumulului de pensii de la stat(fiecare pensionar sa aiba dreptul doar la o pensie publica si cei cu pensii speciale).
2.Interzicerea cumulului de salarii de la stat(un bugetar sa primeasca doar o singura remuneratie de la stat).
3.Interzicerea cumulului pensie de stat salar de la stat(ori esti pensionar, ori esti salariat la stat). Pot cumula pensia de la stat cu salar din mediul privat.
4.Interzicerea pentru cei din sistemul bugetar(inclusiv medicii si profesorii) sa desfasoare activitate si la stat si in mediul privat.
Răspunde
0 0
tara fara lege, tiganizare, tara lui livake, nikipercea, jordan, ...
06 Jul 12:57
Sa inceapa cu pensiile militarilor care taie frunza la ciini si fac jocul moscorvei ...
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?