Guvernul reînvie "Electorata", deși niciun român nu a apelat la ea până acum

 

Ministerul Finanţelor propune modificarea, prin lege, a ordonanţei de urgenţă privind restructurarea creditelor lansată în iunie 2014, denumită atunci "Electorata", prin mărirea plafonului pentru venituri de la 2.200 lei brut la 3.000 lei brut, numărul potenţialilor beneficiari crescând cu 200.000.Ordonanţa s-a dovedit însă neatractivă atât pentru bănci, cât şi pentru clienţi, astfel că, potrivit unor surse din sistemul bancar, până la începutul acestui an nu au fost înregistrate restructurări de credite pe baza actului normativ.

"Proiectul de lege prevede extinderea sferei de cuprindere în schema programului, prin creşterea venitului brut cu care debitorii se încadrează, de la 2.200 lei brut la 3.000 lei brut, astfel că vor putea beneficia de schema de restructurare 1,05 milioane persoane, cu 200.000 persoane mai mult", a declarat miercuri ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov, la dezbaterea din cadrul Comisiei Buget-Finanţe de la Camera Deputaţilor pe tema creditelor în franci elveţieni.

Totodată, va creşte deducerea specială pentru credit de la 900 la 1.500 lei lunar, echivalent cu maxim 240 lei reducere lunară a impozitului pe venit, potrivit Mediafax.

Acordarea deducerii speciale (a creditului fiscal) se va aplica din luna imediat următoare rescadenţării creditului, comparativ cu o decalare de 2 ani în varianta anterioară.

Impactul bugetar pentru această măsură a fost estimat la 0,1-0,15% din PIB.

La dezbaterea din cadrul Comisiei Buget-Finanţe mai participă, din partea conducerii BNR, directorul Supreavegherii, Nicolae Cinteză, şi directorul pe Stabilitate Financiară, Ion Drăgulin.

Printre participanţi se mai numără preşedintele Patronatelor Bancare şi al Raiffeisen Bank, Steven van Groningen, şeful ANPC, Marius Dunca, preşedintele Asociaţiei Utilizatorilor Români de Servicii Financiare, Alin Iacob, precum şi unul dintre membrii fondatori ai asociaţiei Parakletos, condusă de avocatul Gheorghe Piperea.

Guvernul a aprobat în vara anului trecut o ordonanţă de urgenţă pentru restructurarea creditelor care acordă persoanelor fizice o reducere fiscală dacă acestea beneficiază de scăderea dobânzii de către bancă cu până la 35% pentru o perioadă de doi ani.


Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
21 Jan 23:02
Impactul bugetar: 0,1-0,15% din PIB. Adica din banii tuturor!
Eu m-am saturat sa platesc caldura bucurestenilor cand vine guvernul sa ierte de datorii Radet-ul sau alte cet-uri. Eu m-am saturat sa platesc ratele unor inconstienti. M-am saturat sa platesc pentru inconstienta unora si furaciunile altora.
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?