Guvernul adoptă o lege: norma de hrană a deţinuţilor, decisă după consultări cu nutriţionişti

 

Guvernul a adoptat, joi, un proiect de lege care stabileşte că Ministerul Justiţiei va decide, prin ordin, norma de hrană a deţinuţilor după consultări cu specialişti din domeniu, modificând astfel criteriile în vigoare, care prevăd doar o raportare la valoarea calorică, scrie Hotnews.ro. Proiectul urmează să fie transmis Parlamentului spre adoptare.

Iniţiativa actului aparţine Ministerului Justiţiei, fiind vorba despre proiect de lege prin care modifică şi completează Ordonanţă Guvernului nr. 26/1994 privind drepturile de hrană, în timp de pace, ale personalului din sectorul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională şi al persoanelor private de libertate.

Modificările vizează modul în care este asigurată hrană pentru deţinuţi, iar unul dintre criteriile avute în vedere a fost cantitatea şi calitatea hranei, aşa cum se arată în jurisprudenţa CEDO şi standardele stabilite de către Regulile Penitenciare Europene. Reglementările actuale vizează doar valoarea calorică a hranei.

Normele minime obligatorii de hrană urmează să fie stabilite după consultarea unor specialişti în nutriţie, prin ordin al ministrului justiţiei. Astfel, pentru fundamentarea baremurilor calorice au fost avute în vedere Ghidul pentru alimentaţie sănătoasă, elaborat de Societatea de Nutriţie din România, recomandările Institutului de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice N. Paulescu, Institutului de Boli Infecţioase Prof. dr. Matei Balş, Institutului de Pneumologie Marius Nasta şi literatură de specialitate.

O altă prevedere a proiectului adoptat în şedinţa de guvern presupune egalizarea baremurilor calorice ale normelor de hrană a persoanelor reţinute sau arestate preventiv cu cel al persoanelor condamnate, considerându-se că nu există justificare pentru diferenţa de tratament între cele două categorii de persoane private de libertate.Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?