Guvernul a publicat proiectul de BUGET pe 2015. VEZI CIFRELE ESENŢIALE

 
Bugetul pe 2015, cu aprobare de la FMI
Bugetul pe 2015, cu aprobare de la FMI

BUGET 2015. Guvernul a publicat proiectul de Buget pe anul viitor construindu-si calculele pe un curs de 4,42 de lei pentru un euro si tintind o crestere a economiei de 2,5%.

BUGET 2015. Bugetul de stat se stabileşte la venituri în sumă de 107.613,0 milioane lei, iar la cheltuieli în sumă de 126.722,5 milioane lei, cu un deficit de 19.109,5 milioane lei, se spune în proiectul de buget.

BUGET 2015. "Cererea interna va reprezenta motorul cresterii economice, iar pe latura ofertei se estimeaza o imbunatatire a activitatii economice in ramurile industriale cu potential ridicat de export, in sectorul constructiilor, care poate fructifica necesarul de infrastructura existent in toate domeniile, precum si in sectorul serviciilor", se arata in Raportul care insoteste proiectul de buget, prezentat de Hotnews.ro.

BUGET 2015. In anul 2015 cheltuielile destinate investitiilor insumeaza 44,8  miliarde lei, cu 8.7 miliarde mai mult ca in anul 2014, reprezentand aproximativ 6.3  % in PIB si o pondere in total cheltuieli bugetare de 18,7%.

BUGET 2015. Guvernul a mentinut in constructia bugetara in domeniul asigurarilor sociale de stat si al asigurarilor pentru somaj pe anul 2015 cotele de impunere pentru angajatori valabile in 2014: 5,8% cota datorata pentru conditii normale de munca; 10,5% cota datorata de angajat (care include si cei  5% aferenti fondurilor de pensii administrate privat) si  0,23% cota medie datorata de angajatori pentru sistemul asigurarilor de accidente de munca si boli profesionale.

BUGET 2015. Incepand cu 1 ianuarie 2015, pentru personalul din cadrul sistemului public sanitar, inclusiv unitati medico¬ sociale si sistemului public de asistenta sociala, cuantumul brut al salariilor de baza/soldelor functiei de baza/salariilor functiei de baza astfel cum a fost acordat pentru luna decembrie 2014 se majoreaza cu 100 lei, cu exceptia personalului care in anul 2015 beneficiaza de majorarea salariului de baza cu sume mai mari decat 100 lei, ca urmare a majorarii salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata;

BUGET 2015. Acordarea unor majorari salariale pentru personalul  didactic si didactic auxiliar din invatamant, cu pana la 5% incepand cu data de 1 martie 2015, respectiv cu pana la 5% incepand cu data de 1 septembrie 2015, fara a depasi salariul de baza stabilit potrivit prevederilor art. 10 alin.(1) din Legea-cadru nr.284/2010 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice, cu modificarile ulterioare;

BUGET 2015. Cresterea graduala a salariului de baza minim brut pe tara, astfel incat incepand cu semestrul II al anului 2015 sa ajunga la 1050 lei (in vederea respectarii tintei din Programul de Guvernare).

VEZI AICI PROIECTUL DE BUGET PE 2015 care va ajunge vineri în Parlament

 

Fișiere din articol:

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
asa este !
11 Dec 12:17
Daca ,daca .......Numai ca nu-i asa .citat din acelasi Capital:....."Prin urmare, guvernul a crescut cheltuielile sociale şi cu funcţionarea aparatului de stat care nu generează dezvoltare economică, dar antrenează noi cheltuieli în anii care vin.Pentru 2014, guvernul susţinea că va aloca transparent banii pentru proiecte de investiţii pe care urma să le prioritizeze, întocmind o listă a obiectivelor importante. Scopul era diminuarea risipei şi finalizarea lucrărilor.Prăbuşirea investiţiilor a erodat creşterea economiei. Statisticile privind evoluţia PIB în 2014 au fost revizuite în creştere, însă cifrele sunt contestate de economişti care consideră că au fost cosmetizate.Pentru 2015, guvernul continuă în aceeaşi logică. Proiectul de buget pentru anul viitor a fost scris cu mare întârziere şi urmează să ajungă în Parlament abia vineri, pe 12 decembrie fără să aibă o viziune economică. Discuţiile au fost exclusiv despre nivelul deficitului bugetar. Or, după cum susţine Ministerul de Finanţe “reducerea deficitului bugetar nu este un scop în sine, ci un mijloc de stimulare a activităţii economice”.Din declaraţiile premierului şi ale ministrului de finanţe reiese că, în 2015, România va avea un buget de supravieţuire al cărui mare atu este atingerea ţintei de deficit cerută de Compactul fiscal semnat de autorităţile române cu reprezentanţii Comisiei Europene."
Răspunde
0 0
ca sa vezi !
11 Dec 12:42
3 BNR si INS arata altceva ,cred ca si0n 2015 va urma acelasi trend al dezamagiriii tinand cont ca vine anul electoral 2016 si vor exploada ,dara raman la guvernare ,iar pomeni electorale in detrimentul investitiilor ,724.000 de şomeri în luna martie2014 , nivel similar cu cel din aceeaşi perioadă din 2013Faptul ca volumul lucrarilor de constructii s-a diminuat ca serie ajustata cu -11,7% in primele noua luni din 2014, fata de perioada similara a anului anterior, a fost justificat si de situatia investitiilor efectuate in economia nationala, in acelasi interval, care denota o stare mult mai grava decat preconizau initial cei mai multi analisti economici. In consecinta, piata constructiilor continua sa se afle in recesiune, iar pericolul blocarii complete a anumitor categorii de proiecte (mai ales a celor de infrastructura, finantate din fonduri publice) persista pe termen scurt si chiar mediu. Intr-un context general instabil, investitorii ce aloca fonduri in sectorul de constructii continua sa manifeste prudenta si, evident, reticenta la riscurile inerente acestui sector de activitate,nsă datele INS din 4 iunie arată că, pe total investiţii nete, lucrurile stau foarte prost: au scăzut cu 7,4% în T1 comparativ cu perioada corespunzătoare din 2013, când crescuseră faţă de o perioadă de recesiune economică (T1 2012)Tot INS arăta, la începutul anului, că investiţiile totale nete în 2013 au scăzut cu 9,3% față de 2012, iar în trimestrul IV 2013 s-au redus cu 15,4% comparativ cu aceeași perioadă din anul precedent.
3 -2
BRAVOOO PONTAAA ! ! !
11 Dec 10:02
Ponta si echipa au negociat la superlativ cu camatarii de la FMI si si-au impus cu stiinta vointa . Este o diferenta enorma intre acestia si cum au stat in genunchi guvernantii PDL in fata omului cu pantofii gauriti impreuna cu care au amanetat Romania pentru zeci de ani .
Răspunde
2 -2
corect
11 Dec 10:15
6 Corect , este un guvern competent format majoritar din profesionisti . O nota discordanta face figurantul de la justitie .
0 0
asa este !
11 Dec 12:15
2 Si in 2014 alocase 6% ,dar a redus la jumatate investitiile ( investitiile aducatoare de locuri de munca au scazut ,dar au crescut investitiile in autobuze scolare si adiacente ...vezi INS) Daca ,numai ca asa ceva nu-i prevazut in b/u/g/e/t .Citez din Capital :"În raportul privind situaţia macroeconomică care stă la baza proiectului de buget, Ministerul de Finanţe anunţa că bugetul anului 2014 “este un buget bazat pe investiţii, anul 2014 fiind primul an în care investiţiile publice vor depăşi deficitul bugetar de 3 ori”. În acelaşi document arăta că “o regulă de aur a finanţelor publice spune că deficitul bugetar trebuie alocat pentru investiţii” sau că va avea loc “stimularea creşterii economice prin creşterea investiţiilor publice”.

Numai că de la strategie la punerea ei în aplicare, situaţia s-a schimbat radical. În nota privind execuţia bugetară – care prezintă veniturile şi cheltuielile efectiv realizate – de la sfârşitul lunii octombrie, se afirmă că, în 10 luni, investiţiile publice au fost de 20,3 miliarde lei, însemnând 3,1% din PIB, fiind foarte puţin probabilă o creştere în ultimele două luni ale anului.

Astfel se explică excedentul bugetar pe care guvernul l-a raportat cu mândrie. Surplusul este preţul nerealizării planurilor de investiţii. Cei 22 de kilometri de autostradă daţi în folosinţă în 2014 şi absorbţia fondurilor europene la jumătate faţă de ţintă dovedesc eşecul administraţiei. Banii necheltuiţi au fost în parte redistribuiţi pentru plata unor drepturi salariale şi majorarea cheltuielilor sociale.
0 0
ha ha ha
11 Dec 12:27
4 Daca si-n 2015 repeta figura ,ca deh ,vine iar campania electorala ...Pe primele nouă luni din 2014, investiţiile nete realizate în economia naţională au înregistrat, însă, o scădere de 5,9% comparativ cu perioada similară a anului trecut şi s-au cifrat la 42,67 miliarde lei (preţuri curente),În trimestrul III 2014, comparativ cu trimestrul III 2013, investiţiile nete realizate în economia naţională au crescut la următoarele elemente de structură: alte cheltuieli - cu 24,6% şi utilaje (inclusiv mijloace de transport) - cu 4,3%. La lucrările de construcţii noi s-a înregistrat o scădere cu 7,4%.Comparativ cu trimestrul III 2013, în trimestrul III 2014 se constată o creştere a ponderii investiţiilor nete în alte cheltuieli cu 2,7 puncte procentuale şi în utilaje (inclusiv mijloace de transport) - cu 1,4 puncte procentuale. Ponderea investiţiilor nete în lucrări de construcţii noi a scăzut cu 4,1 puncte procentuale.
2 -3
BRAVOOO PONTAAA ! ! !
11 Dec 10:02
Ponta si echipa au negociat la superlativ cu camatarii de la FMI si si-au impus cu stiinta vointa . Este o diferenta enorma intre acestia si cum au stat in genunchi guvernantii PDL in fata omului cu pantofii gauriti impreuna cu care au amanetat Romania pentru zeci de ani .
Răspunde
0 0
hi hi hi
11 Dec 13:54
5 Buget de austeritate ....bravo cum ziceai ?
2 -2
BRAVOOO PONTAAA ! ! !
11 Dec 10:02
Ponta si echipa au negociat la superlativ cu camatarii de la FMI si si-au impus cu stiinta vointa . Este o diferenta enorma intre acestia si cum au stat in genunchi guvernantii PDL in fata omului cu pantofii gauriti impreuna cu care au amanetat Romania pentru zeci de ani .
Răspunde
2 -1
BRAVOOO PONTAAA ! ! !
11 Dec 10:01
Ponta si echipa au negociat la superlativ cu camatarii de la FMI si si-au impus cu stiinta vointa . Este o diferenta enorma intre acestia si cum au stat in genunchi guvernantii PDL in fata omului cu pantofii gauriti impreuna cu care au amanetat Romania pentru zeci de ani .
Răspunde
2 -1
BRAVOOO PONTAAA ! ! !
11 Dec 10:01
Ponta si echipa au negociat la superlativ cu camatarii de la FMI si si-au impus cu stiinta vointa . Este o diferenta enorma intre acestia si cum au stat in genunchi guvernantii PDL in fata omului cu pantofii gauriti impreuna cu care au amanetat Romania pentru zeci de ani .
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?