Guşă despre confruntarea SUA-Rusia: Vorbim de o lume bipolarizată, care e de fapt multi-polarizată

"Donald Trump ştie cu precizie că dispozitivele de distrugere din Coreea de Nord sunt reglate în aşa fel încât la cea mai mică ameninţare asupra Coreei, Seul-ul, capitala Coreei de Sud, este şters de pe faţa Pământului", a tras un semnal de alarmă Cozmin Guşă în contextul tensiunilor de la nivel mondial.Consultantul politic a precizat că această confruntare dintre SUA şi Rusia le aduce avantaje ambelor puteri mondiale.

"Este o confruntare negociată de pe vremea administraţiei Obama, celebra poză fără cravată Putin-Obama din holul unui hotel, discutând îndelung, de la G 20, este o poză foarte sugestivă, care doar la nivel de imagine poate să ne sugereze ce s-a întâmplat. Confruntarea le aduce avantaje ambelor puteri. Sigur, hiper-puterea care este Statele Unite şi puterea emergentă care este Rusia. Rusia are o strategie de parteneriat mult mai sofisticată. Rusia face un parteneriat pe linie economico-militară cu China şi joacă foarte grupat şi îşi potrivesc foarte bine paşii. Cu nişte regimuri de putere foarte autoritare, consolidate în plan intern şi care îşi vor lua strategii de parteneriat în această toamnă, după Congresul Partidului Comunist Chinez şi după alegerile din martie din Rusia, după predictibila alegere a lui Putin. Pe de cealaltă parte, avem SUA într-un război intern, dur, coroziv între zona democrată, care a pierdut la nivel simbolic o zonă de discurs pe care au tot marşat şi în care americanii n-au mai crezut, de aia l-au ales pe Trump, care luptă şi nu doreşte să cedeze o anumită putere informală, care generează foarte multe pieţe în plan extern şi foarte mult profit beneficiarilor. Ei nu-l vor lăsa pe Trump să prezideze cum ar vrea, pe de altă parte Trump e încăpăţânat şi dur, un tactician mai slab... Jocul va frământa mult America. Când vorbim de SUA-Rusia vorbim de o lume bipolarizată, care este de fapt multi-polarizată. Iar alianţele se schimbă de la zi la zi, în funcţie de confruntările care apar", a zis Cozmin Guşă.

Cozmin Guşă a abordat, în dialogul cu Octavian Hoandră de la Realitatea TV, şi subiectul pericolului la care este expusă Coreea de Sud.

"Uită-te la treaba asta cu Coreea de Nord. Donald Trump ştie cu precizie că dispozitivele de distrugere din Coreea de Nord sunt reglate în aşa fel încât la cea mai mică ameninţare asupra Coreei, Seul-ul, capitala Coreei de Sud, este şters de pe faţa Pământului. De la tribuna NATO a zis un lucru care a cutremurat lumea politică internaţională, că va şterge o ţară de pe faţa Pământului, peste 20 de milioane de suflete. Ei oricum sunt chinuiţi de dictatură, când faci o astfel de ameninţare toată lumea se sperie. Ghici cine s-au speriat primii? Coreea de Sud, care deja face paşi, să nu ne trezim pe o alianţă conjuncturală cu China a Coreei de Sud. Coreea de Sud preferă să negocieze la nesfârşit cu Coreea de Nord. Aşa s-au instalat sistemele de atac şi apărare, că Seul-ul este ultra-ameninţat. Din nefericire, foarte mulţi din liderii politici actuali nu mai sunt pregătiţi pentru jocul ăsta. S-a adunat foarte mult armament, lăcomie, capital, tensiune... Şi România trebuie să aibă mare grijă cum acţionează în această neo-cultură a fricii şi a violenţei. Ne marchează creierul, existenţa, familia. Copiii noştri nu-şi mai caută fericirea după reperele noastre", a mai zis consultantul politic.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?