Cine e miliardarul Sanjeev Gupta care intră în forță cu afacerile în România

 
Sanjeev Gupta
Sanjeev Gupta
Sanjeev Gupta Sanjeev Gupta Sanjeev Gupta

Miliardarul indiano-britanic Sanjeev Gupta, de 47 de ani, intră puternic pe piața de business din România după ce a preluat combinatul siderurgic Arcelor din Galați.Grupul britanic Liberty, parte a alianţei mondiale GFG aparţinând omului de afaceri Sanjeev Gupta, va prelua combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi, alături de alte trei unităţi din Europa, conform unui acord condiţionat încheiat vineri, informează un comunicat de presă.

Sanjeev Kumar Gupta (născut în septembrie 1971) este un om de afaceri britanic născut în India și fondatorul Liberty House Group. El este președintele executiv al Liberty House, grup cu o cifră de afaceri de aproape 15 miliarde de dolari (2018) și conduce Alianța GFG (Grupul Familiei Gupta), care are 14.000 de angajați în întreaga lume.

Sanjeev Gupta s-a născut în Ludhiana, Punjab (India), într-o familie de industriași. A studiat economia la Trinity College, Cambridge unde a înființat în 1992 compania Liberty House Group.

În ultimii ani, grupul condus de Sanjeev Gupta a preluat de la gigantul Tata Steel mai multe facilități din industria oțelului în UK și China.  Anul trecut, Gupta și-a extins afacerile și în Australia.

Tranzacţia cu ArcelorMittal majorează capacitatea de laminare totală a Grupului Liberty la peste 15 milioane de tone pe an. Grupul a convenit achiziţionarea topitoriilor integrate principale ale ArcelorMittal de la Galaţi, România şi Ostrava din Republica Cehă, precum şi laminoarele de la Skopje din Macedonia şi Piombino din Italia.

Tranzacţia depinde de aprobarea Comisiei Europene şi de alte procese locale incluzând consultări cu consiliile angajaţilor la nivel local şi european.

Adăugarea acestor combinate siderurgice depăşeşte dublul capacităţii de producţie de oţel la nivel global a grupului Liberty, care deja deţine o poziţie puternică în Regatul Unit, în calitate de furnizor de oţel şi aluminiu în industria auto, aviaţie şi în sectoare de inginerie specializate precum şi în Australia ca furnizor de oţel pentru construcţii şi infrastructură. Grupul furnizează oţel pentru industria auto şi alte industrii, din SUA.

Gupta s-a căsătorit cu o britanică, Nicola, din Canvey Island, Essex, soția devenind și trezorierul companiei. Cei doi au păstrat secretă relația timp de șapte ani până în 2008, când s-au căsătorit. Au trei copii și locuiesc în Bellevue Hill, New South Wales, Australia.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?