Guaido a transmis un mesaj României. Criza din Venezuela, la un pas de război

 
Juan Guaido
Juan Guaido

Președintele autodesemnat al statului Venezuela Juan Guaidó a mulțumit României pentru recunoașterea sa la vârful statului sud-american.România îl recunoaște pe Juan Guaidó în calitatea de Preşedinte interimar al Venezuelei, decizia fiind luată vineri de preşedintele Klaus Iohannis, după ce a primit Memorandumul MAE cu tema „Poziţia României cu privire la situaţia din Venezuela", avizat de către prim-ministrul Viorica Dăncilă.

Guaidó a redistribuit mesajul lui Iohannis și a adresat cuvinte de mulțumire României: „Mulțumesc guvernului omâniei pentru că a recunoscut lupta noastră pentru a restabili ordinea constituțională și a reuși să avem alegeri libere în Venezuela".

„Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, ca titular al deciziilor de politică externă a României şi ca reprezentant al României în plan extern, în conformitate cu prevederile constituţionale, a decis recunoaşterea domnului Juan Guaidó în calitatea de Preşedinte interimar al Venezuelei. Decizia Preşedintelui României a fost luată în urma analizării atente a situaţiei, inclusiv din punct de vedere politico-diplomatic şi juridic, şi în contextul în care majoritatea statelor membre UE şi o serie de aliaţi şi parteneri importanţi ai ţării noastre din spaţiul euro-atlantic au recunoscut legitimitatea Preşedintelui interimar Juan Guaidó", a anunţat vineri Preşedinţia.

În lipsa unei poziții comune clare, cel puțin 19 state membre UE l-au recunoscut individual pe liderul opoziției venezuelene Juan Guaido drept președinte interimar al țării.

Uniunea Europeană nu a reușit să ajungă la o poziție comună privind recunoașterea lui Juan Guaido, președintele Parlamentului venezuelean și liderul opoziției, drept președinte interimar al țării. 

Unele state membre ale UE sunt nemulțumite de faptul că se creează un precedent privind recunoaşterea unui lider autoproclamat.

Ultimul demers în acest sens a fost blocat luni de Italia. Concret, Roma a blocat un proiect de declaraţie al UE care ar fi făcut clar faptul că recunoaşterea este o prerogativă naţională.

România îl recunoaște pe Juan Guaidó ca președinte interimar al Venezuelei

Opozantul Juan Guaido s-a declarat vineri, într-un interviu acordat AFP, pregătit, dacă va fi cazul, să autorizeze o intervenţie militară americană pentru a-l forţa pe şeful statului Nicolas Maduro să părăsească puterea şi a pune capăt crizei umanitare din ţară.

„Vom face tot ce este necesar, tot ce trebuie să facem pentru a salva vieţi omeneşti, pentru ca să nu mai moară copii", a declarat Juan Guaido, recunoscut ca preşedinte interimar al Venezuelei de peste 40 de ţări, cu Statele Unite în primul rând.

„Vom face tot ce este posibil. Evident, este o întrebare foarte polemică, dar, făcând uz de suveranitatea noastră, exercitându-ne prerogativele, vom face ce este necesar", a adăugat Juan Guaido.

El a răspuns la întrebarea de a şti dacă va utiliza competenţele lui legale în calitate de preşedinte al parlamentului şi preşedinte interimar pentru a autoriza o eventuală intervenţie militară străină.

„Aici, în Venezuela, fiecare zi care trece se numără în vieţi omeneşti", a adăugat opozantul.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?