Gușă: Prevăd schimbări în politica mondială, un joc mai interesant în triunghiul Rusia-SUA-China

În urma victoriei previzibile a lui Vladimir Putin la alegerile din Rusia, lucrurile nu vor arăta diferit în interior, ci în plan internațional, în funcție de nevoile geoeconomice ale triunghiului marilor puteri - SUA, China și Rusia, spune Cozmin Gușă. Consultantul politic a prezentat și consecințele pe care reconfirmarea lui Putin ca lider al Rusiei le va avea asupra României. ”De la autocrație, cum e în Rusia și în Ungaria, nu ne putea aștepta la o altfel de organizare a algerilor”, afirmă Cozmin Gușă.

Marile puteri preferă în poziția de lideri maximi sexagenari, septuagenari, întrucât cei de vârstă matură - 40, 50 de ani - nu prezintă suficientă siguranță pentru jocurile interne, spune consultantul politic. 

Cozmin Gușă este de părere că de acum înainte Rusia își va orienta politica și acțiunile externe în funcție de nevoile pe care le are și va încerca să contrabalanseze cele trei mari slăbiciuni:

  • faptul că jumătate din PIB vine din vânzarea de gaz și petrol;
  • populația îmbătrânită 
  • lipsa tehnologiei.

”Prevăd schimbări în politica mondială, un joc mult mai interesant în acel triunghi de putere. Prevăd China ca un potențial perdant pe termen scurt. China are potențial de amenințare a puterii geoeconomice a SUA, dar deranjează și piețe din Europa de care sunt interesate Rusia și nu numai”, a explicat Cozmin Gușă. 

Consultantul politic evidențiază că atmosfera de calm în care a fost lăsat Vladimir Putin să-și desfășoare alegerile ne poate spune multe - SUA nu au intervenit.

Cât despre efectul pe care reconfirmarea lui Putin ca lider al Rusiei îl va avea asupra României, Cozmin Gușă sugerează că acesta va fi strâns legat de relația nostru cu partenerul strategic SUA. ”În România, SUA vor avea grijă să agrementeze toate înțelegerile în funcție de interesul lor mare. Deci în raport cu aliatul strategic, stăm bine. Discuțiile americanilor cu rușii vor fi despre frontieră sau despre Marea Neagră”, a explicat consultantul politic. 

 

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?