Gușă: "Dacă Iohannis nu va fi ofensiv, atunci va fi victimă sigură"

 

Consultantul politic Cozmin Gușă consideră că dacă PSD nu va reuși să aducă un candidat cu greutate, jocul la prezidențiale se transformă în unul de a-l aduce pe Iohanis în Turul II, de a duce o dezbatere din care acesta să iasă rău, iar candidatul nou, Dan Barna, care nici el n-a făcut nimic, să-l învingă.

"Nici măcar nu contează cine va fi în Turul II din partea PSD. Mi-am dat seama că românii nu mai sunt sensibili la tradiție și istorie.

Pesediștii se vor duce la vot, dacă acel candidat al partidului nu va intra la vot. Cei care se vor duce la votare doar în baza principiului național, „să votăm un produs nou”, chiar dacă e rău. Dan Barna nu are șanse să se învechească până la prezidențiale, iar din acest motiv are un avantaj.

El pornește de la un electorat nu chiar atât de mare precum pare, iar Iohannis are o sarcină grea: să-și justifice mandatul. Iohannis a refuzat acest exercițiu până acum. În mod sigur Barna și alții vor veni cu lista de promisiuni din 2014 a lui Iohannis. Dacă el va fi inteligent și va explica ce a vrut să facă, ce a putut, ce nu a putut, iese în avantaj. Dacă nu va avea elocință, atunci va avea probleme, și se vor deschide noi scenarii.

Electoratul PSD se va orienta pe modelul,  „ia să vedem ce vrea asta, că e nou”. Să nu uităm că electoratul din Transilvania a fost nucelul dur care l-a votat pe Iohannis. Dacă nu va fi în stare să explice nici măcar acestui electorat de presiunea Ungariei sau pierderea Moldovei, atunci va avea o probelmă reală. Sunt puțini în PNL care mai au credibilitate acum, capabili să reușească să acopere un eșec al lui Iohannis.

Acăa avem un alt scenariu, în care candidatul PSD va fi altul decât Dancilă, atunci treaba se balansează pentru președintele în funcție.

Pentru actualul PNL nu este o mare laudă a lui Iohannis că l-a convins pe Macron s-o susțină pe Kovesi. Sunt primari care au suferit din cauza ei, așa că situația se va complica. Au fost forțați și Barna și Cioloș să ia decizia. Totuși, să vii cu minciuna că poți susține o guvernare, prin lansarea ca premier a lui Cioloș. Ei par oameni noi! Să nu ne mirăm că din cauza campaniei prezidențiale slabe, tema generală va fi cu totul alta.

Nu prevăd o participare mare a oamenilor la vot. Barna e nou, dar e fad. Bube are oicine. Dacă îi luăm pe fiecare candidat în parte, au probleme mai multe decât Barna. Intervine jocul comparativ. E vorba de niște oameni care votează din activism. Barna nu va reuși să fie foarte entuziamsat, indiferent de pantofii, cu caruri sau nu. Vor fi jocuri subterane, bazate pe santaj.

Aici, jocul la prezidențiale e unul de a-l aduce pe Iohanis în Turul II, de a duce o dezbatere din care să iasă rău, iar candidatul nou, care nici el n-a făcut nimic, să-l învingă.

Singura variantă care poate defecta jocul subteran este un candidat solid din partea PSD, care să intre în Turul II. Iau ca pe un scanariu și defectarea PNL. La începutul acesei toamne s-ar putea produce o ruprută care l-ar putea destabiliza puternic pe Iohannis. Temperatura politică este în creștere. Dacă Iohannis nu va fi ofensiv, atunci va fi victimă sigură", conchide Gușă.

 

 

 

 Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
Diaspora
22 Jul 20:05
Jagardelele neo comuniste au banii numarati. Nu vor sponsoriza la Gusa Tv nimic, Soros nu se mai risca cu ei la bani nelimitati. USR nu are lider. E bine asa cumetre sau mai trebuie iar sa modific?
Răspunde
0 0
Kosti Movileanu
22 Jul 19:25
Din respect pentru diaspora, măcar schimbă numele când comentezi... Încearcă mai degrabă Jagardeaua comunistă, că tot îți place acest cuvânt...
Răspunde
0 0
Diaspora
22 Jul 07:32
Interplanetarul asta adreseaza laude catre Jagardelele USR doar poate pica o sponsorizare ceva. Nimic, ioc cumetre, trebuie sa muncesti pentru bani. USR are banii numarati, crezi ca se mai risca Soros cu ei la nelimitat ? Nici vorba.
Răspunde
0 0
Jan
22 Jul 03:11
Marele analist planetar Gusa i-a ajutat si pe Geoana si pe Ponta sa ajunga la Cotroceni, la Gradina Botanica.
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?