Gruia STOICA, în arest la domiciliu

 
Gruia Stoica
Gruia Stoica

Omul de afaceri Gruia Stoica, acuzat că ar fi oferit mită pentru a afla o ofertă confidenţială la o licitaţie, va fi plasat în arest la domiciliu, a hotărât Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, după ce acesta a cerut să fie judecat în libertate.

Decizia instanţei supreme este definitivă, astfel că omul de afaceri care controlează Grup Feroviar Român (GFR) va fi eliberat din arest. El a fost arestat preventiv în 30 ianuarie, măsura fiind prelungită. Stoica a cerut de mai multe ori să fie judecat în libertate.

Gruia Stoica şi avocatul Doru Boştină au fost trimişi în judecată la jumătatea lunii februarie, omul de afaceri fiind acuzat că i-ar fi dat avocatului trei milioane de euro pentru a afla preţul cerut de CFR Marfă la o licitaţie pentru transportarea cărbunelui organizată de Complexul Energetic Oltenia, la care participa şi GFR.
Stoica a fost deferit justiţiei, pentru cumpărare de influenţă, în stare de arest preventiv, iar Boştină, cu interdicţie de a părăsi ţara.Potrivit rechizitoriului procurorilor, în luna mai 2013, SC Complexul Energetic Oltenia S.A (CEO) Târgu Jiu a lansat public procedura de licitaţie ce avea ca scop încheierea acordului cadru şi a contractelor subsecvente având ca obiect "Servicii de transport feroviar de cărbune" pentru sucursala Electrocentrale Craiova II, sucursala Electrocentrale Işalniţa şi sucursala Electrocentrale Turceni.

Conform fişei de date a achiziţiei, valoarea estimată a contractului era de 473.068.410 lei, fără TVA, din care 195.079.200 de lei pentru SE Turceni, 105.414.600 de lei pentru SE Craiova II şi 172.574.610 lei pentru S.E. Işalniţa. Durata contractuală era de 36 de luni, începând cu 1 februarie 2014, iar criteriile de atribuire a contractului erau "cel mai mic preţ" sau "oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic".

Îm 17 ianuarie 2014, SC CEO SA a transmis invitaţii de participare la procedura de licitaţie, organizată conform normelor interne ale autorităţii contractante, către SNTFM "CFR Marfă", SC Grup Feroviar Român SA Bucureşti (GFR) şi alte trei societăţi comerciale. Termenul de depunere a ofertelor de către societăţile comerciale care doreau să ia parte la procedura de licitaţie era 29 ianuarie 2014.

"CFR Marfă şi-a manifestat intenţia de a participa la procedura de achiziţie a serviciilor de transport feroviar de cărbune pentru cele trei sucursale aparţinând SC CEO SA şi prin urmare a cerut să i se elibereze documentaţia de atribuire (fişe de date, caiet de sarcini, model de contract subsecvent, model de acord cadru)", au precizat procurorii în actul de sesizare a instanţei.

Anchetatorii au stabilit că, la data de 22 ianuarie 2014, Gruia Stoica, "persoană ce controlează SC GFR SA, membră a grupului Grampet", i-a promis avocatului Doru Boştină că-i va da trei milioane de euro, pentru "a-şi exercita influenţa pe care a lăsat să se creadă că are o asupra directorului general al CFR Marfă (funcţionar public), pentru a-l determina să îşi încalce atribuţiile de serviciu şi să-i comunice preţul oferit de societatea pe care o conduce, la licitaţia din 29 ianuarie 2014, aşadar să divulge date confidenţiale".

"Acest demers avea ca scop adjudecarea, de către Stoica Gruia, a contractului ce făcea obiectul licitaţiei, respectiv transport cărbune de la nivelul SC CEO SA. În acest context, inculpatul Boştină Doru-Cătălin i-a promis inculpatului Stoica Gruia că va înlesni, în schimbul sumei de trei milioane euro, aflarea ofertei de preţ şi va folosi, pentru realizarea traficului de influenţă, un intermediar care poate exercita influenţa directă asupra funcţionarului public, directorul general al CFR Marfă", au precizat procurorii în rechizitoriu.

Din 23 ianuarie şi până în ziua licitaţiei, respectiv 29 ianuarie, Doru Boştină l-a ţinut la curent pe inculpatul Stoica Gruia cu stadiul demersurilor sale de intermediere a traficării influenţei, în scopul adjudecării contractului la licitaţia având ca obiect contractul de transport cărbune, au mai arătat procurorii.

"Intervenţia autorităţilor judiciare în data de 29 ianuarie 2014 a pus capăt demersurilor infracţionale şi a «stopat» o licitaţie afectată de activitatea infracţională a celor doi inculpaţi, care nu mai putea fi derulată, deoarece era incompatibilă condiţiilor de concurenţă reală, loială şi care ar fi putut determina prejudicierea unei unităţi de stat cu suma de 473.068.410 lei, fără TVA", au mai scris procurorii în rechizitoriu.

Directorul general al CFR Marfă, Dragoş-Alexandru Drăghici, nu a putut fi audiat în acest dosar, în contextul în care a suferit un atac cerebral, a fost operat de urgenţă la Spitalul Elias, iar în 2 februarie a încetat din viaţă.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
1 0
STOP FEDERALIZARII ROMANIEI! PRO REDUCERII CAPUSELOR DIN PARLAMENTUL RUSINII
11 May 03:06
LA CATE TEPE A DAT BANDITUL ALA CFR-ULUI SI ECONOMIEI ROMANESTI... ISI POATE PERMITE SA CUMPERE "BUNAVOINTA" ORICARUI JUDECATOR...NORMAL AR FI CA IN LOCUL TUTUROR MAFIOTILOR "ARESTATI" LA DOMICILIU SA INTRE LA BULAU MIZERABILII JUDECATORI CARE-I PEDEPSESC ATAT DE CRUNT...
Răspunde
0 0
perpesicius
10 May 16:03
Ce inseamna arest la domiciliul? Eu cred ca aceasta masura o suferea Dinescu si alti opozanti politici pe timpul lui Ceausescu...Mai exista si astazi.....?
Răspunde
3 0
Geta
10 May 09:56
pentru DNA vs DIICOT !
CE MAI CAUTA DOROBANTU VALENTIN LA CONDUCEREA CFR CALATORI ?
CE SE INTAMPLA LA CFR CALATORI VIZAVI DE ACHIZITIILE DE SUTE DE MILIOANE DE EURO “CONTRAFACUTE” DE DIRECTORASUL, DOROBANTU VALENTIN (uns de puscariasu fenechiu) SI SLUGA LUI DIRECTOAREA DE ACHIZITII POPESCU CARMEN, SUNT DE DOMENIUL JILAVA.
JAF la drumul mare !!!
Sova nu aude/nu vede !!!!!
“Directorul CFR Călători, Valentin Dorobanţu, a încredinţat ilegal unei firme controlate de afaceristul Gruia Stoica un contract de reparaţii automotoare a cărui valoare poate ajunge la 20.000.000 de euro.
Imediat după ce Gruia Stoica a fost reţinut pentru încercarea de trucare a unei licitaţii de transport feroviar de marfă, directorul CFR Călători, Valentin Dorobanţu, a încheiat un acord-cadru pentru reparaţii de automotoare cu o firmă controlată de afaceristul gălăţean.etc,etc,etc,etc.etc…………PANA CAND ???
DOROBANTU VALENTIN, CARMEN MARIA POPESCU, ALEXANDRINA GATEJ,CLAUDIU DUMITRESCU, DANA RACHILA GALBEN, , MIU ELENA, MANTESCU CRISTINA, LILIANA CONSTANTINESCU, MANTOIU CORNEL, ZAHARIA ADRIAN, MARCELA NAE, ZAMFIR EMIL, PROTOPOPU GABRIEL, NITA ROBERT, TIMIS BOGDAN,CRINTEA STEFAN, PROTAGONISTII AFACERILOR “IN TOTALITATE LEGALE”?
Răspunde
4 0
ANI
10 May 09:53
“MANDRI CA SUNTEM ROMANI”
Practici mafiote la conducerea CFR Calatori ???
Dl. DAN SOVA , MINISTRUL TRANSPORTURILOR , AVETI O MARE PROBLEMA LA CFR CALATORI ACOLO UNDE CORPUL DE CONTROL A INAINTAT UN RAPORT CU “IZ” PENAL CATRE DNA SI POLITIA TRANSPORTURI BUCURESTI DE PESTE 90 DE PAGINI DE UNDE REZULTA CLAR CUM A FOST DEVALIZATA ACESTA SOCIETATE IN MAI PUTIN DE UN AN DE ZILE SI DE CATRE CINE? MAI MULT ACEST RAPORT NU REFLECTA DECAT MAXIM 5% DIN REALITATEA EXISTENTA IN ACEST MOMENT LA CFR CALATORI , SOCIETATE CARE ESTE CONDUSA DE DIRECTORASUL VALENTIN DOROBANTU , PLATIT DIN BANI PUBLICI, CU CIRCA 9000 DE EURO LUNAR?
DECI VA REVINE SARCINA SI OBLIGATIA SA FACETI CURATENIE LA CFR CALATORI IAR DIFERENTA DE PROCENTE RAMASA DE LA CONTROLUL PRECEDENT(ASCUNSA CU DIBACIE DE DIRECTOAREA DE ACHIZITII , CARMEN MARIA POPESCU ET COMP.?) SA O “ANALIZATI IMPREUNA CU CORPUL DE CONTROL PE CARE-L PASTORITI.
DE CE SE MAI AFLA IN FUNCTIE VALENTIN DOROBANTU SI DIRECTOAREA DE ACHIZITII, CONFORM CODULUI MUNCII NU TREBUIAU CEL PUTIN SUSPENDATI PANA LA ELUCIDAREA RAPORTULUI…?
GATA, ACUM NU MAI PUTETI DA VINA TOT PE PUSCARIASUL , FENECHIU RELU ?
Răspunde
9 0
Adina Iancu
09 May 21:37
E clarrrrrrrrrrrr.Mafia comunista psd incep sa asi scoata penalii si sa ai puna bine mersi in casa la televizor,la frigiderul plin cu bunataturi.Oare cati din acesti hoti putrezi de bogati locuiesc in vreo garsoniera sa apartament cu doua camere?Vai de noi si tara asta cu cimua comunista psd-ista.Pana la urma cred ca le va dreptul sa spuna:AM FURAT SUNT BOGAT,MA DOARE LA BASCA DE PROSTIME...EU TREBUIE SA FIU LIBER PENTRU ORICE FAPTA PENALA PE CARE O FAC...PENTRU CA IUBESC COMUNISMUL PSD...URAAAAAAAAAAA,,
Răspunde
1 0
STOP FEDERALIZARII ROMANIEI! PRO REDUCERII CAPUSELOR DIN PARLAMENTUL RUSINII
11 May 03:11
2 LA CATE TEPE A DAT BANDITUL ALA CFR-ULUI SI ECONOMIEI ROMANESTI... ISI POATE PERMITE SA CUMPERE "BUNAVOINTA" ORICARUI JUDECATOR...NORMAL AR FI CA IN LOCUL TUTUROR MAFIOTILOR "ARESTATI" LA DOMICILIU SA INTRE LA BULAU MIZERABILII JUDECATORI CARE-I PEDEPSESC ATAT DE CRUNT...
1 0
STOP FEDERALIZARII ROMANIEI! PRO REDUCERII CAPUSELOR DIN PARLAMENTUL RUSINII
11 May 03:12
2 LA CATE TEPE A DAT BANDITUL ALA CFR-ULUI SI ECONOMIEI ROMANESTI... ISI POATE PERMITE SA CUMPERE "BUNAVOINTA" ORICARUI JUDECATOR...NORMAL AR FI CA IN LOCUL TUTUROR MAFIOTILOR "ARESTATI" LA DOMICILIU SA INTRE LA BULAU MIZERABILII JUDECATORI CARE-I PEDEPSESC ATAT DE CRUNT...
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?