Gică Popescu a fost turnător la fosta Securitate

 
Foto: NewsIn
Foto: NewsIn
Şoc în lumea fotbalului. Potrivit ziarului "Adevărul", fostul internaţional Gică Popescu a fost turnător la fosta Securitate.

"Adevărul" scrie că Gică Popescu a primit, între 1986 şi 1989, numele de cod "colonelul Petrescu". Potrivit dosarului său de colaborare (care se află în arhiva CNSAS, număr de înregistrare R225431, şi conţine 32 de pagini) activitatea sa de informator era una "disciplinată şi serioasă", fiind considerat garantul "unei colaborări sincere cu organele de Securitate".

"Adevărul" mai scrie că Popescu a fost racolat de regim pentru a stopa încercările "unor persoane din străinătate de a-i determina pe unii fotbalişti să-şi trădeze patria".


În cei trei ani de colaborare, Popescu a scris nouă rapoarte informative. Potrivit ziarului, printre cei vizaţi au fost printre alţii, Emil Săndoi şi Constantin Oţet, fostul antrenor al „Craiovei Maxima”.

NOTELE INFORMATIVE SEMNATE DE GICĂ POPESCU

1. Vasile Mănăilă- 16.03.1986
2. Emil Săndoi – 21.05.1986
3. Constantin Teaşcă – 03.09.1986
4. Aurelian Ţicu – 16.10.1986
5. Constantin Oţet – 03.02.1987
6. Stare de spirit echipa Craiova – 14.05.1987
7. Aurelian Ţicu – 07.06.1987
8. Stare de spirit echipa Craiova – 26.09.1988
9. Turneu Turcia – 25.08.1989

Contactat de "Adevărul", Gică Popescu a negat orice colaborare cu Securitatea.

"Nu este vorba de nicio colaborare. Am înţeles că există şi nişte declaraţii care ar fi scrise de mine. Unele scrise cu carioca, altele la calculator, dar nu sunt ale mele. E ridicol! Dacă aceste note există, atunci cu siguranţă le-au făcut ei. Probabil au început să fabrice declaraţiile când au văzut că nu pot obţine nimic de la mine“, a declarat Gheorghe Popescu, pentru "Adevărul".

Fostul căpitan al echipei naţionale de fotbal spune că a semnat doar o "hârtie banală" la fel ca mulţi alţi sportivi.

„Înaintea unui meci internaţional a venit la mine unul dintre cei care se ocupau de echipă. Atunci m-au pus să semnez o hârtie banală, un fel de angajament că dacă văd că vine cineva să racoleze jucători să spun. Nu am spus nimic. Era ceva despre siguranţa naţională, iar astfel de hârtii au semnat mai mulţi sportivi“, a continuat "Baciul".

Gică Popescu a mai spus că se va duce marţi la CNSAS pentru clarificarea situaţiei.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?