Ghid VIDEO de JUDO explicat pas cu pas

Federaţia Internaţională de Judo a publicat un scurt clip ce se vrea un ghid pentru a urmări şi înţelege acest sport. Regulile sunt prezentate şi explicate de una dintre legendele acestui sport, fostul campion mondial Neil Adams. Judo este un sport de luptă în care participanţii, numiţi "judoka", se înfruntă într-o luptă atent coordonată, fără lovituri. Filosofia care se află în spatele acestui sport, devenit probă olimpică în 1964, este "eficienţă maximă cu efort minim". 

Judoka trebuie să poarte un kimono, o pereche de pantaloni şi o centură speciale - judogi. În competiţii, participanţii poartă alb sau albastru. 

Costumul de judo joacă un rol foarte important. În funcţie de cât de bine poate apuca un judoka jacheta adversarului, poate avea un avantaj sau, din contră, un dezavantaj. 

Numeroase variaţii de prize sunt permise, atât timp cât sunt considerate pozitive, cu intenţia de a arunca (adversarul - n.r.). Poziţiile negative arată intenţia de a bloca, fără intenţia de a arunca. 

În mod normal, fiecare luptă durează până la patru minute. Combatanţii sunt punctaţi cu ippon sau waza-ari. Ippon, care permite câştigarea imediată a luptei, se poate obţine în patru moduri.

Prima este să îţi arunci adversarul pe spate, cu forţă. 

Ippon poate fi acordat şi la sol, dacă îţi imobilizezi adversarul pe spate, timp de 20 de secunde, controlând partea superioară a corpului său. 

Alte două metode de a câştiga prin Ippon reprezintă să obţii un abandon, fie prin blocarea braţului, fie prin strangularea adversarului. Dacă adversarul semnalează cu palma, este acordat ippon şi lupta s-a încheiat. 

În cazul în care un participant îşi aruncă adversarul cu forţă redusă sau dacă acesta din urmă cade pe lateral sau se rostogoleşte pe spate, este punctat cu waza-ari. Şi o imobilizare la sol de 10 până la 19 secunde se punctează tot cu Waza-ari. Două waza-ari înseamnă un ippon. 


Dacă la sfârşitul luptei scorul este egal, se recurge la aşa-numitul "golden score". 

În cadrul "Golden score", lupta continuă până la ippon sau waza-ari. 

Judo include şi un sistem de penalizări. Astfel, dacă un judoka încalcă grav regulile, este sancţionat cu descalificare sau "Hansoku Make". Penalizările aplicate pentru încălcări minore ale regulilor, precum ieşirea de pe tatami, împingerea voită a adversarului de pe tatami sau atingerea piciorului adversarului, se numesc "shido".

Judo se bazează pe un cod moral care operează pe principiile politeţii, curajului, sincerităţii, onoarei, modestiei, respectului, autocontrolului şi prieteniei. Bucuraţi-vă de judo! 

 

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?