Georges Lemaître, creatorul Big-Bang, celebrat de Google pe 17 iulie 2018

 
Georges Lemaître
Georges Lemaître

Georges Lemaître, cunoscut ca întemeietor al teoriei Big Bang, are locul asigurat în motorul de căutare Google pe 17 iulie 2018. Motivul? Aniversarea a 124 de ani de la nașterea sa. Georges Lemaître a fost și preot, însă este o personalitate importantă pentru întreaga lume. Viața și realizările sale sunt prezentate mai jos, în acest material. Georges Lemaître (n. 17 iulie 1894, Charleroi - d. 20 iunie 1966, Geneva) a fost un preot și fizician belgian, întemeietor al teoriei Big Bang. El a fost creatorul teoriei expansiunii universului, atribuită greșit lui Edwin Hubble.

Lemaître a fost primul care a obținut ceea ce se numește acum legea lui Hubbleși a făcut prima estimare a ceea ce se numește acum constanta Hubble, lucruri pe care le-a publicat în 1927, cu doi ani înainte de articolul lui HubbleLemaître a propus primul ceea ce cunoaștem drept teoria Big Bang asupra originii Universului, pe care el a denumit-o „ipoteza atomului inițial” sau „Oul Cosmic”.

Georges Lemaître a fost primul cercetător care a prezis prin calcule matematice cu 20 de ani mai inainte teoria că universul nu este static ci este în continuă expansiune. Aceasta dovada a venit 2 decenii mai târziu in anul 1965 când Penzias și Wilson descopereau prin telescoape performante ecourile exploziei primordiale, adică a conceptului de Big Bang în forma pe care o știm astăzi.

Lemaître însuși și-a descris teoria sa ca "oul cosmic care explodează în momentul creației". Aceasta a devenit mai bine cunoscută sub numele de "teoria Big Bang", un termen peiorativ inventat de Fred Hoyle. Cu toate acestea Lemaître, ca preot, credea că Universul și deci și Pământul au fost create de către Dumnezeu.

Big Bang-ul este compatibil cu crearea lumii din nimic, idee susținută de creștinism începând cu secolul al II-lea d.Hr. și adoptată de iudaism. Fizicienii atei s-au opus inițial din acest motiv adoptării teoriei.

În 1951, Papa Pius al XII-lea a declarat că teoria lui Lemaître's validează științific catolicismul. Totuși, Lemaître s-a opus acestei proclamații, afirmând că teoria este neutră și că nu este nici legătură și nici contradicție între religie și teoria sa. Când Lemaître și Daniel O'Connell, consilierul științific al Papei, l-au sfătuit pe Papă să nu mai menționeze cosmogonia în public, el a fost de acord.Deși era catolic convins, autorul teoriei era contra amestecării științei cu religia,deși și el credea că cele două domenii ale experienței umane nu se aflau în conflict. sursa: wikipedia.org.Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?