Geoană: ”Erdogan pune presiune indirectă asupra UE, arătând că aceasta nu se descurcă fără Turcia”

 

În urma atentatelor de la Istanbul, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, își consolidează alianțele internaționale în lupta împotriva ISIS, dar încearcă totodată să pună o presiune indirectă asupra UE, arătând - indirect - că UE ”nu se poate descurca fără Turcia”, a declarat fostul ministru de Externe Mircea Geoană, la Realitatea TV.

”Gestul pe care președintele turc l-a făcut după luni de zile, de a cere scuze și a transmite condoleanțe după prăbușirea avionului rusesc are o semnificație strategică și geopolitică”, a afirmat Mircea Geoană.

O ”lovitură prin ricoșeu”, cosnideră Geoană, este la adresa UE, pe care președintele turc a criticat-o vehement zilele trecute, spunând că atunci când Turcia și-a asumat să țină pe teritoriul său 2,5 milioane de refugiați, Europa a promis și bani, și vize, și repornirea negocierilor pentru aderare. Ceea ce face acum Erdogan, completează fostul ministru de Externe, este să consolideze alianțele internaționale în lupta împotriva ISIS, dar încearcă să pună o presiune indirectă asupra UE, arătând indirect că UE nu se poate descurca fără Turcia.

Sunt curente populiste, xenofobe, radicale care profită de această teamă de necunoscut a cetățeanului occidental, este de părere Geoană.

Geoană: ”Românii din străinătate ar putea fi țapi ispășitori. Statul trebuie să vină cu o strategie”

Printre motivele care au dus la Brexit se numără ”efectele globalizării și ale dezindustralizării unei părți importante a Occidentului, o problemă importantă legată de criza post-momentul din 2008, criza migranților... dacă unui cetățean britanic ușor de manipulat îi arăți ce se întâmplă la Calais, unde refugiații par să invadieze Marea Britanie...(...) În situația în care România are trei milioane de cetățeni la muncă în străinătate, ne putem aștepta ca ai noștri să fie calul de bătaie, țapul ispășitor, iar aici statul român trebuie să vină cu o strategie”, a mai punctat fostul ministru de Externe.

În acest moment, susține Geoană, ISIS preferă să nu-și revendice unele atentate pentru a lăsa un dubiu cu privire la autorul atentatelor, forțând Turcia să joace pe mai multe fronturi și să-și pună sub semnul întrebării uriașa industrie de turism. ”Putin a dat azi un mic puseu economiei turce. Ideea că o țară musulmană aliată cu Occidentul trebuie să plătească prețul 'trădării' este o strategie permanentă, pe care ISIS o va practica în continuare”, a adăugat acesta. 

Când marile puteri au o competiție pentru o zonă strategică importantă, fiecare dintre părți alimentează o tabără care îi este favorabilă, a mai declarat Mircea Geoană, subliniind că ”în clipa de față este nevoie de toată lumea pentru a putea strangula din punct de vedere al resurselor această mișcare teroristă, să schimbăm informații și să creăm un bloc comun al lumii civilizate împotriva acestui fenomen barbar”.Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?