Gazoductul Giurgiu-Ruse, întârziere de doi ani dintr-un motiv incredibil: "Au pierdut cârtița"

 

Interconectorul de gaze de interes strategic pentru România Giurgiu-Ruse, a cărui construcție a fost cerută și de UE, are o întârziere de doi ani, în condițiile în care lucrarea trebuia să fie gata din 2013. Motivul pentru care proiectul nu a fost finalizat este unul cu adevărat incredibil și a fost explicat de ministrul Economiei, Mihai Tudose: "Au pierdut cârtița, domnule, asta au făcut!"

Firma vinovată de eroarea care i-a adus finalizării interconectorului Giurgiu-Ruse o întârziere de doi ani se numește CALA SA, din Târgu Mureș. Societatea, care numără în jur de 1212 angajați, este specializată în foraje orizontale, lucrări de subtraversare și reabilitări conducte, potrivit Economica.net.

Gazoductul Giurgiu-Ruse presupune ca țara noastră să se lege energetic de Bulgaria și Uniunea Europeană. Firma mureșeană CALA SA a eșuat în a continua lucrările în momentul în care se proceda la subtraversarea Dunării. Muncitorii au pierdut freza de foraj, potrivit ministrului Economiei.

"Au pierdut cârtița, domnule, asta au făcut. Fie că s-a prăbușit tunelul și astupat și utilajul, fie altceva. Cert e că au pierdut instrumentul. Era a lor, veniseră cu ea", a spus Mihai Tudose.

După acest incident, Transgaz, companie aflată în subordinea Ministerului Economiei, a reziliat, în luna februarie 2015, contractul cu firma CALA SA. Directorul Transgaz, Petru Văduva, a explicat că ruperea contractului cu CALA SA nu se putea face mai devreme, întrucât clauzele de reziliere erau favorabile societății mureșene, iar firma controlată de Ministerul Economiei ar fi fost obligată să platească daune-interese.

Însă, după incidentul cu freza de foraj, Transgaz a riscat și a decis să încheie colaborarea cu CALA SA și să contracteze un nou constructor, mai ales că UE a fost de acord să extindă termenul-limită de finalizare până la 31 decembrie 2016

„Se află în derulare procedura de licitaţie pentru construcţia interconectorului Giurgiu-Ruse, iar câştigătorul va fi aflat la începutul lunii octombrie”, spune ministrul Economiei.

Interconectorul Giurgiu-Ruse este un gazoduct dublu, cu o capacitate de 1,5 miliarde de metri cubi anual, care este realizat în parteneriat cu Bulgaria. În sarcina fiecărei ţări cade realizarea lucrărilor la câte o conductă. Lungimea totală a gazoductului care leagă Ruse de Giurgiu va fi de 25 km, din care 15,4 kilometri sunt pe teritoriul bulgăresc, iar 2,1 kilometri pe sub Dunăre. Costurile totale din proiectul iniţial sunt de 25 de milioane de euro, din care 9 milioane reprezintă contribuţia europeană, 11 milioane sunt costurile părţii bulgare şi doar 4 milioane de euro sunt costurile Transgaz.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?