Calculele contrazic Guvernul Ponta. Gazele se scumpesc, anul acesta, cu mai mult de 6%

 
Gazele mai scumpe
Gazele mai scumpe
FOTO: www.rfi.ro

Autoritățile au anunțat o scumpire cu 6% a gazelor începând cu 1 iulie., potrivit calendarului de liberalizare stabilit cu FMI. Însă factura românilor la gaze va fi și mai mare, din alte motive.

Gazele se scumpesc efectiv în 2015 cu 8%, nu doar cu 6 procente. Pe lângă impactul direct al creşterii costului de achiziţie al gazului din intern, de la 1 iulie, în factura la gaze se va vedea şi efectul tarifului de înmagazinare gaze pentru la iarnă şi importurile de peste câteva luni.

Strict din creşterea de preţ pentru gazul din producţie internă, convenită cu FMI şi Comisia Europeană, preţul va creşte cu circa 6% de la 1 iulie.

Preşedintele ANRE Niculae Havrileţ spune, însă, că luna aceasta se vor stabili de către Autoritate tarifele de înmagazinare pentru producţia de iarnă şi procentul de importuri din sezonul rece."Vom băga ceva pe înmagazinare, dar şi procent de importuri de 2-3%. Coroborându-le, avem un impact suplimentar pe preţ de 1-2%, până la sfârşitul anului", spune Havrileţ, potrivit Economica.net.

România s-a angajat în cadrul Memorandumului de Înțelegere semnat cu Comisia Europeană și, respectiv, în Scrisoarea de Intenție semnată la data de 14 septembrie 2011 cu Fondul Monetar Internațional, parte integrantă a Acordului de Înțelegere de tip preventiv semnat cu FMI și Comisia Europeană, să elimine gradual prețurile reglementate în sectorul gazelor naturale, atât pentru consumatorii non-casnici, cât și pentru consumatorii casnici.

Conform noului calendar de liberalizare stabilit cu Comisia Europeană, Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială, prețul gazelor naturale din producția internă pentru consumatorii casnici și producătorii de energie termică va crește de la 1 iulie 2016 la 66 lei/MWh, de la 1 aprilie 2017 la 72 lei/MWh, 1 aprilie 2018 — 78 lei/MWh, 1 aprilie 2019 — 84 lei/MWh și 1 aprilie 2020 — 90 lei/MWh.

'Prețul de achiziție a gazelor naturale din producția internă pentru clienții casnici și producătorii de energie termică, numai pentru cantitățile de gaze naturale utilizate la producerea de energie termică în centralele termice destinate consumului populației, începând cu luna aprilie 2018, va fi reevaluat și se va stabili în urma unei analize care să aibă în vedere o serie de elemente de influență, cum ar fi: condițiile de piață, prețul gazelor naturale înregistrat pe piața internă și în Europa, dezvoltările din sector, diferențele de curs etc.', se menționează în proiect.

Nota de Fundamentare a proiectului menționează că, în urma discuțiilor care au avut loc cu reprezentanții Fondului Monetar Internațional, Uniunii Europene și Băncii Mondiale, în cadrul misiunilor de evaluare din perioada ianuarie — mai 2015, au fost elaborate mai multe scenarii de calendar de liberalizare a prețului gazelor naturale din producția internă (prețul de achiziție a gazelor naturale din producția internă pentru clienții casnici și producătorii de energie termică, numai pentru cantitățile de gaze naturale utilizate la producerea de energie termică în centralele termice destinate consumului populației), cu aplicare începând de la 1 iulie 2015.

Toate scenariile au fost concepute cu aplicarea unei creșteri de preț pentru producția internă începând cu data de 1 iulie 2015. Din acest motiv, pentru predictibilitate, s-a considerat că ar fi util, pentru piață în general, ca acest calendar să urmărească o singură creștere anuală a prețului producției interne, componentă a prețului final reglementat, odată cu stabilirea tarifelor, respectiv în luna aprilie a fiecărui an. De asemenea, alegerea perioadei aprilie an curent — martie an următor a avut în vedere și ciclul de injecție-extracție, care se realizează în aceeași perioadă.

Reprezentanții FMI, ai UE și BM au solicitat ca prețul producției interne pentru clienții casnici și producătorii de energie termică să fie, începând cu data de 1 iulie 2015, de 62 lei/MWh, motivat de faptul că în calendarul agreat în anul 2012 la data de 1 iulie 2015 era prevăzută această valoare a prețului producției interne.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?