Salvaţi Vama Veche! Activiştii acuză: Acordul cu Chevron este ilegal

Salvaţi Vama Veche! Activiştii acuză: Acordul cu Chevron (2012) este ilegal / Foto: MEDIAFAX
Salvaţi Vama Veche! Activiştii acuză: Acordul cu Chevron (2012) este ilegal / Foto: MEDIAFAX

Grupul energetic american Chevron, care deţine concesiuni pentru a efectua prospecţiuni ale gazelor de şist în România, a obţinut aprobarea pentru a efectua lucrări de explorare pe litoralul Mării Negre. Mai mulţi activişti susţin, însă, că acordul care dă dreptul de explorare este ilegal şi asta deoarece definiţia "gazelor naturale" din acordurile petroliere nu ar corespunde cuvânt cu cuvânt cu definiţia din Legea petrolului.

"Perimetrele pe care le-au concesionat guvernele României includ mai multe zone din ţară. Aspectul de ilegalitate al acordurilor petroliere este dovedit de faptul că Legea petrolului 238/2004, la definiţia "gazelor naturale" se încheie cu cuvintele "şi gaz condensat". În acordurile petroliere, respectiv în acordul desecretizat din Dobrogea, la definiţia "gazelor naturale" s-a mai adăugat de către Agenţia Naţională de Resurse Minerale "precum şi gaze neconvenţionale". Deci definiţia din acordurile petroliere nu corespunde cuvânt cu cuvânt cu definiţia din Legea petrolului. Este proba că aceste acorduri sunt ilegale", a declarat, în exclusivitate la Realitatea TV, Ovidiu Tiron, activist în cadrul grupului de Iniţativă al Societăţii Civile Bârlad.

Mai mult, spune acesta, la cererea Chevron, Dorin Cojocaru ar fi recunoscut public ilegalitatea acordurilor petroliere încheiate.

"La cererea Chevron, dl director Dorin al ANRM a recunoscut public, pe 18 aprilie, la o reuniune de la sala Drepturilor omului din Palatul Parlamentului că, citez din memorie, "poate ANRM a greşit atunci când a trecut în acordurile petroliere şi 'gaze neconvenţionale', însă a fost dorinţa expresă a Chevron de a se trece acest lucru". Avem mărturie video înregistrată în care directorul ANRM recunoaşte ilegalitatea acordurilor petroliere încheiate. Am dori ca organele juridice să se sesizeze din oficiu de această încălcare a legii pentru că toate acordurile sunt nule de drept, nu respectă legea. S-au deschis două procese, compania Chevron a înaintat 10 obiecţiuni, 9 au fost invalidate de instanţă. Când au văzut că vor pierde procesul, s-a găsit un tertip prin care judecătorul a fost schimbat pentru că nu avea drept să lucreze cu documente secrete. Îmi asum această afirmaţie. Deţin probe scrise şi video, le pot pune la dispoziţia celor care doresc şi sunt obligaţi prin lege să vegheze la legalitatea, siguranţa, mediul sănătos şi viaţa oamenilor", a spus Tiron, joi seara, într-o ediţie specială la Realitatea TV.

În replică, ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat că punctul de vedere juridic al ANRM vizavi de această problemă este acela că legislaţia din România în domeniul petrolului nu face deosebire între "resursele convenţionale" şi cele "neconvenţionale".

"Am discutat cu Agenţia Naţională de Resurse Minerale în ceea ce priveşte această problemă. Punctul de vedere juridic este că legislaţia din România în domeniul petrolului nu face deosebire între resursele convenţionale şi cele neconvenţionale. De aceea eu am spus că pentru exploatarea gazelor de şist, în eventualitatea în care se va ajunge la această exploatare, este nevoie de o legislaţie specială. Lucru care se întâmplă şi în momentul de faţă la nivelul UE. E nevoie de verificarea a 19 directive, astfel încât procedura de evaluare a impactului asupra mediului să asigure cele mai înalte nivele de risc privind protejarea populaţiei. Pentru prospecţiuni, noi am analizat cu toată seriozitatea acest lucru şi am decis, în baza consultărilor cu specialiştii, că este absolut nevoie pentru explorare, deci după faza de prospecţiuni, am impus şi am solicitat evaluare de impact de mediu, chiar şi pe explorare, care constă în forarea, prin introducerea unei sonde normale de gaze convenţionale în perimetrul respectiv. Deci am luat o măsură asiguratorie suplimentară, deşi legislaţia în momentul de faţă nu ne cere asta", a spus Rovana Plumb.

Întrebată când va începe guvernul român să lucreze la legislaţia specifică pentru gazele de şist, Plumb a răspuns: "Ne corelăm împreună cu celelalte state membre şi avem pe ordinea de zi sau pe agenda Consiliului de mediu de la începutul lui iulie acest subiect. Între timp, la consiliul UE de pe 22 mai, este pe agendă acelaşi subiect. Până ajungem în 5 ani la faza de exploatare, pe explorare am decis, azi, suplimentarea prin realizarea evaluării impactului asupra mediului."

"Anul trecut, am constatat că s-a dat foarte mare grabă prin guvern la acea hotărâre prin care s-au aprobat aceste acorduri petroliere fără să se ţină cont de faptul că la nivelul UE erau în derulare studii privind riscurile de mediu. Şi atunci, eu am cerut, şi Guvernul a aprobat, instituirea unui moratoriu până la finalizarea acestor studii. În noiembrie anul trecut, au fost finalizate aceste studii elaborate de către institutele acreditate de către Comisia Europeană din care rezultă că risc de explorare nu există, ci există risc pe exploatare. Fapt pentru care am procedat la verificarea documentelor şi a legislaţiei în vigoare care nu permitea să pun o barieră în situaţia în care nu există niciun risc de mediu pe faza de explorare. Vreau să ţin cont de părerea cetăţenilor. Trebuie să asigurăm o protecţie majoră a zonei respective, a cetăţenilor în primul rând, şi cer companiei Chevron, începând de azi, să realizeze valoarea de impact de mediu pe explorare. Aceste prospecţiuni nu vor începe până când nu se definitivează evaluarea impactului asupra mediului. Legislaţia, la ora actuală, nu-mi cere acest lucru", a adăugat ministrul.

Articole recomandate


Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?