Găurile guvernării PSD, potrivit Teoriei Dragneene

Dacă diferența dintre prognoza încasărilor bugetare și banii efectiv încasați se numesc “gaură”, acestea sunt găurile lăsate de guvernarea PSD în ultimii patru ani înainte de instalarea guvernului de tehnocrați.Afirmația lui Liviu Dragnea, potrivit căreia veniturile ar fi fost mai mici cu 10 miliarde de lei față de estimarea din bugetul de după rectificare, ar putea sta în picioare numai dacă în decembrie 2016 s-ar fi încasat 1.8 miliarde de lei (în condițiile în care media lunară pe primele luni a fost de 8.7 miliarde de lei/ lună), scrie Factual, într-o analiză a primelor 11 luni din 2016, perioada pentru care există date oficiale privind veniturile bugetului de stat.

Diferența uriașă între media primelor 11 luni și ultima lună este, în acest scenariu, de domeniul imposibilului pe partea de venituri colectate național (adică fără fonduri UE).

De asemenea, dacă e să ne uităm la istoricul anilor precedenți, ar însemna, aplicând aceeași teorie, că în 2015 am avut o „gaură” de 3.1 miliarde lei, în 2014 de 2.5 miliarde lei, în 2013 de 2.4 miliarde lei și în 2012, de aproape 6 miliarde lei, adică un total de aproape 14 miliarde lei în cei patru ani anteriori guvernării Cioloș.

Similar, dacă e să ducem și mai departe aceeași modalitate de calcul, ar însemna că, în anul 2014, an în care Liviu Dragnea a condus Ministerul Dezvoltării și Administrației Publice, a existat la nivelul acestui minister o „gaură” de aproape 200 milioane de lei, pentru că, față de bugetul definitiv de 5.07 miliarde lei, s-au cheltuit, în execuție, doar 4.8 miliarde lei (pagina 304 din execuția bugetului de stat pe 2014), mai scrie Factual.

De asemenea, dacă afirmațiile lui Liviu Dragnea s-ar fi referit la bugetul general consolidat, nu la cel de stat, o gaură de 10 miliarde de lei ar fi fost posibilă în dacă în luna decembrie s-ar fi încasat în jur de 20 de miliarde de lei.

“Astfel, vedem că, la nivelul BGC, veniturile realizate în 2016 au fost, în medie, de aproape 18.7 miliarde / lună.  Astfel, „gaura” de 10 miliarde ar fi posibilă dacă s-ar fi încasat în jur de 20 miliarde lei în decembrie 2016. De asemenea, dacă e să ne uităm la istoricul anilor precedenți, ar însemna, aplicând aceeași teorie, că în 2015 a fost o gaură de 2.5 miliarde lei, în 2014 de 4.5 miliarde lei, în 2013 de 5.6 miliarde lei și în 2012, de 4.8 miliarde lei, adică un total de aproape 17.4 miliarde lei în cei patru ani anteriori guvernării Cioloș”, mai arată sursa citată.

 

 

 Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?