Galileo nu a fost primul om care s-a uitat la Lună prin telescop

 
Foto: telescope400.org.uk
Foto: telescope400.org.uk
Un set de hărţi ale lumii, vechi de 400 de ani, create de un englez puţin cunoscut, Thomas Harriot, va fi expus pentru a marca lansarea Anului Internaţional al Astronomiei. Experţii spun că hărţile dovedesc că Harriot a fost de fapt primul om care s-a uitat la Lună prin telescop, şi nu Galileo Galilei.


Filozoful italian a fost considerat până acum primul care a reuşit acest lucru, în decembrie 1609.

Dar hârtiile de la West Sussex Rrecord Office arată că Harriot a reuşit cu multe luni înainte.


Dr. Allan Chapman, un istoric de la Oxford University, a declarat că desenul Lunii realizat de Harriot marchează "naşterea cartografiei moderne".

"Thomas Harriot nu a fost doar primul care a desenat un corp ceresc, pe baza obsrevaţiilor prin telescop, pe 26 iulie 1609, ci a şi devenit în scurt timp un cartograf lunar minunat", a adăugat Chapman.

"Nu au existat desene echivalente ale Lunii pentru următorii 30 de ani. Din păcate, nimeni nu a aflat acest lucru până de curând, aşa că Galileo a primit toate meritele", a precizat istoricul.

Harriot a fost un gentleman bogat, ce nu îşi dorea nici faimă, nici bani, precum Galileo.

Reuşita lui a fost considerată un moment de bază în astronomie. A permis craterelor şi munţilor de pe suprafaţa Lunii să fie studiate îndeaproape, pentru prima oară şi a ajutat la înlăturarea a multe mituri despre corpul cerestru, informează BBC.

Britanicii speră ca expoziţia din Chichester, îl va ajuta pe Harriot să primească recunoaştere pe care o merită, potrivit lor.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?