Gafă uriaşă a fostului premier Silvio Berlusconi

 
SILVIO BERLUSCONI
SILVIO BERLUSCONI

Silvio Berlusconi a comis sâmbătă o nouă gafă, afirmând că, "pentru germani, lagărele de concentrare nu au existat niciodată", într-un atac la adresa socialistului Martin Schulz, ţinta sa preferată, un candidat la preşedinţia Comisiei Europene (CE).

Fostul şef al Guvernului italian invoca, în faţa susţinătorilor săi, o scenă petrecută în 2003, când a fost contestat în Parlamentul European (PE), unde, ca răspuns, l-a sfătuit pe Schulz, la acea vreme eurodeputat, să-şi ia un rol de "kapo" (gardian-şef) în filme despre lagăre de concentrare naziste.

"Nu voiam să-l insult, dar acest lucru a provocat scandal, pentru că, pentru germani, lagărele de concentrare nu au existat niciodată. Cele de la Katin (un lagăr sovietic în care au fost masacraţi mii de polonezi) da, dar (lagărele) germane nu", a spus Berlusconi.

"Există acest domn care se numeşte Schulz, căruia i-am făcut în mod involuntar o campanie extraordinară, un domn care nu-l simpatizează nici pe Berlusconi şi nici Italia. A vota stânga, înseamnă a vota pentru el", a declarat Berlusconi.

Afirmaţiile sale au fost denunţate imediat de către preşedintele Partidului Socialiştilor Europeni (PSE) Serghei Stanişev, care le-a catalogat drept "demne de dispreţ".

El i-a îndemnat atât pe liderii Partidului Popular European (PPE), din care face parte Forza Italia, formaţiunea de centru-dreapta a lui Berlusconi, cât şi pe candidatul formaţiunii la preşedinţia CE Jean-Claude Juncker să condamne aceste declaraţii.

"Aceste comentarii sunt o insultă la dresa întregului popor german, nu doar a lui Martin Schulz. Este totodată o tentativă cinică de distragere (a atenţiei alegătorilor) de la adevăratele probleme, şi anume necesitatea creării a şi mai multe locuri de muncă şi creşterii (economice) a Europei", a adăugat el.

Declaraţiile lui Berlusconi au fost taxate ca o gafă de presa italiană şi mediile politice. David Sassoli, şeful delegaţiei Partidului Democrat (centru-stânga) în PE, le-a pus pe seama "unui nivel ridicat al alcoolemiei".

"În urma unor declaraţii atât de delirante, cum vor proceda deputaţii Forza Italia să fie primiţi în PE şi să lucreze cu reprezentanţii Germaniei democratice, născute din cenuşa lagărelor de concentrare naziste?", s-a întrebat el.

Consilierul şi strategul politic al fostului Il Cavaliere, Giovanni Toti, a replicat că "orice ocazie este bună pentru a-l ataca pe Silvio Berlusconi". "Mi se pare prea puţin corect să transformi o analiză istorică a preşedintelui (Forza Italia) Berlusconi, în cadrul unui raţionament complex, şi să o instrumentalizezi în scopuri strict electorale", a spus el.



Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
2 0
vio
27 Apr 11:47
in politica astora,"democratilor"occidentali ,a spune un adevar este egal cu o mare gafa;B..a spus un adevar pentru ca in timp ce alte tari sunt obligate sa-si "puna cenusa-n cap",sa-i ceara iertare pentru ca pe teritoriul lor au avut loc progromuri antisemite,,la ei mai nimic,,ba mai si activeaza (e "democratie")grupari fasciste iar mai nou au promovat un lider cu un comportament dictatorial (in UE),si cu aspiratii expansioniste spre est;"istoria se repeta?"
Răspunde
1 -1
Cine se aseamana se aduna !
27 Apr 11:04
Nu stiam ca domnul B.este in PPE,partid de dreapta, care concepe democratia pentru cei cu bani multi, din care face parte domnul B.si doamna.U., la noi Declaratiile recente se aseamana,caci cine se aseamana se aduna !
Răspunde
4 -1
Teekanne
27 Apr 00:26
Gafa uriaşă nici nu e atât de uriaşă. Şi nici gafă nu e. Adevărul doare, nu-i aşa?
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?