GADGETUL ZILEI. Panoul solar portabil care îţi încarcă telefonul mobil

GADGETUL ZILEI. Panoul solar portabil care îţi încarcă telefonul mobil
GADGETUL ZILEI. Panoul solar portabil care îţi încarcă telefonul mobil / FOTO: fungadgets.ro

Un telefon mobil, atunci când este conectat la o sursă de curent, folosește puterea acesteia pentru a funcționa și concomitent pentru a reîncărca bateria. Există,însă, şi o soluţie neconvenţională care îţi poate asigura nivelul de curent necesar pentru încărcarea unei baterii de telefon mobil: un panou solar portabil.

Un producător român a găsit o soluţie care te poate ajuta când nu găseşti nicio priză la îndemână: un panou solar portabil pe care îl poţi lua cu tine la plajă, la munte sau în alte spaţii deschise, dar care au expunere directă la soare. S-a început prin a testa celule fotovoltaice fabricate cu diverse tehnologii. Rezultatele urmărite în condiții reale au fost cele pentru a obține o tensiune stabilă pe USB. În final s-a ales o variantă care să genereze o tensiune mai mare care să fie regularizată la 5V printr-un circuit electronic. În felul acesta s-a creat o rezervă pentru oscilațiile neprevăzute.S-au folosit două tehnologi diferite: monocristalin și policristalin pentru că și costul lor diferă semnificativ.

Colia.Power Photon este o gamă de panouri solare portabile, de mici dimensiuni, capabile să încarce un dispozitiv ce utilizează standardul USB folosind ca sursă de energie lumina solară pe care o transformă în electricitate.

Dipozitivul este compus din două panouri ce se închid ca o mapă. Suprafața desfăsurată este calculată astfel îcât curentul generat să fie suficient pentru a respecta standardul USB. Este fabricat din materiale ignifuge, iar telefonul sau laptopul ce trebuie încărcat se poate conecta la ieșirea USB printr-un cablu și poate sta într-un loc ferit de căldură excesivă și razele soarelui. În plus, nu trebuie să-ți faci griji dacă îl folosești la plajă. Nu există riscul să intre nisip sau să-l deterioreze apa.

Putem face o paralelă între energia primită de panoul solar și bronzarea pielii. În lunile toride de vară când este chiar neindicat să ne expunem la soare pentru că ne-ar provoca arsuri grave, atunci energia solară este maximă iar în lunile de iarnă energia scade semnificativ. Mai jos ai un tabel cu valoarile medii în România per lună.  Unitatea de masură este kWh/m2/zi.

Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
1.53 2.29 3.33 4.29 5.44 6.00 5.99 5.33 3.99 2.61 1.59 1.16

Un alt factor important care influențează randamentul este unghiul suprafeței panoului și al soarelui. Dacă unghiul e mai mare de 60°, pierderea depășește 50%. Similar cu bronzatul la plajă când se înroșește acea parte a corpului care a fost expusă în direcția soarelui.Umbra sau norii scad cu 40-80% energia produsă. Sigur și bronzatul iese din discuție în aceste condiții, ca să continuăm paralela. Aceste două lucruri vin ca o consecință a faptului că 90% din energia solară vine din lumina directă și doar 10% din cea difuză.

Un telefon mobil, atunci când este conectat la o sursă de curent, folosește puterea acesteia pentru a funcționa și concomitent pentru a reîncărca bateria. Acest lucru implică o limită minimă a puterii sursei de la care se alimentează, care trebuie să fie suficientă cât să suțină cele două sarcini. Atunci când panoul solar nu va reuși să genereze suficientă energie, telefonul nu se va încărca. De regulă acest lucru se întâmplă dacă curentul scade sub 0,3 - 0,4 A. Unele modele de vârf cum ar fi iPhone chiar vor raporta o problemă la sursa de încărcare și o vor deconecta.

În condiții reale, testate pe timp de vară în România, panourile standard au generat un amperaj maxim de 0,6A la tensiunea 5V, standardul USB. În aceleași condiții varianta Pro a generat un maxim de 1,2A. Plecând de la aceste valori, producătorul preferă să recomande modelul standard să fie folosit în principal împreună cu o baterie externă deoarece este foarte ușor să ajungă în lunile de iarnă la 0,2-0,3A, adică sub minimum de 0,5A solicitat de telefoane pentru a se încărca. Modelul Pro, fiind mult mai performant, va reuși în majoritatea timpului să încarce direct telefonul mobil.

Cum funcționează. Instalarea presupune 2 pași foarte simpli:

  1. Deschide panourile și expune-le direct în lumina soarelui. Cele mai bune rezultate se obțin atunci când lumina soarelui cade la unghi de 90° pe suprafața panoului.
  2. Conectează telefonul sau alt dispozitiv pe care vrei să-l încarci la conectorul USB.

Dacă soarele este suficient de puternic, încărcarea va începe.

Sfaturi utile:Evitați umbrirea, chiar și parțială.Umbra scade randamentul cu 40-80%. De asemenea trebuie reținut că panourile solare sunt construite pe un sistem celular astfe încât dacă una dintre celule este afectată, întregul sistem va avea o performanță mult scăzută. Evitați temperaturile foarte înalte.  Performanțele panoului solar scad ușor odată cu creșterea temperaturii. Evitați supra-încălzirea asigurând suficient spațiu în jurul său și nu-l plasați pe suprafețe incinse cum ar fi pietrele sau nisipul. Dacă îl folosiți la plajă, un cearceaf de culoare deschisă va fi suficient ca să-l protejeze.

Articole recomandate


Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?