Blocuri în pădurea Băneasa?! Gabriela Firea, acuzată că îi face un cadou lui Țiriac

 
Gabriela Firea
Gabriela Firea

Un proiect controversat va fi luat în discuție în ședința de Consiliu general de luni 11 martie din Primăria Capitalei.Deputatul independent Nicusor Dan îl acuză pe Primarul general Gabriela Firea că îi face un cadou de peste 22 milioane lui Țiriac, "printr-un PUZ ilegal":

"Gabriela Firea este extrem de generoasă în ultima vreme cu investitorii imobiliari. În ședința de mâine a Consiliului General se pregătește să-i facă un cadou de peste 22 milioane de euro omului de afaceri Ion Țiriac", a declarat duminică Nicușor Dan.

Potrivit fostului șef al USB, Gabriela Firea le-ar propune consilierilor generali un PUZ ilegal care ar permite construirea unui complex de blocuri în Pădurea Băneasa.

Beneficiare sunt doua firme care aparțin lui Ion Țiriac, iar beneficiul pentru aceste firme este de 22,5 milioane de euro, acuză Dan. Pierderea pentru bucureșteni este de 5 hectare de spațiu verde și supraaglomerarea orașului.

Topul miliardarilor 2019. Pe ce loc se află Ion Tiriac, cel mai bogat român

Datele furnizate presei de Nicușor Dan:

"Concret, pe un teren de 23900 mp neconstruit în acest moment se propune construirea unui ansamblu rezidențial de blocuri cu 2 subsoluri, parter și 5 etaje. Suprafața desfășurată construită propusă este de 60.000 mp.

De asemenea, pe terenul de 27400 mp pe care se află clubul Stejarii, construit nelegal în 2013, se propune supraînălțarea complexului de restaurante. Suprafața desfășurată construită propusă este de 44.000 mp.

Conform Planului Urbanistic General, ambele loturi au prevazută funcțiunea sere. Articolul 18 alin. (8) din Legea 24/2007 a spațiilor verzi urbane prevede
"(8) Prin excepţie de la prevederile alin. (5), pepinierele care nu sunt proprietate publică, serele şi terenurile amenajate ca grădini zoologice îşi pot schimba destinaţia, cu condiţia transformării acestora în alte tipuri de spaţii verzi."

Deci singura posibilitate legală de utilizare a terenului este o funcțiune de spațiu verde cu dotări specifice (restaurante, sport și agrement, dotări culturale) cu o suprafață desfașurată de cel mult 20% față de suprafața terenului. Prin urmare, pentru cele doua terenuri de 23900 mp și 27400 mp, suprafața desfășurată construită poate fi de cel mult 10.000 mp.

Față de cei 10.000 mp cât ar avea dreptul să construiască în mod legal, prin PUZ-ul aflat pe ordinea de zi a ședinței Consiliului General se propune deci construirea a 60.000 + 44.000 = 104.000 mp.
I se face astfel cadou investitorului posibilitatea de a construi pe 94.000 mp.

Pentru a construi 94.000 mp, un investitor ar trebui să cumpere un teren (luam CUT-ul mediu de 2,5) de 94.000 mp / 2,5 = 37.600 mp. La un preț de 600 euro / mp, investitorul ar fi trebuit să platească 22,5 milioane de euro".

Deputatul independent de București este de părere că primarul Gabriela Firea le propune consilierilor generali să-i facă un "cadou ilegal de 22,5 milioane de euro lui Ion Țiriac".

Bucureștenii pierd astfel 5 hectare de spațiu verde și vor suferi o nouă supraaglomerare a orașului în care trăiesc.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?