Gabriela Firea a explicat stadiul reabilitării clădirilor cu risc seismic din București

 
Gabriela Firea
Gabriela Firea

Primarul General, Gabriela Firea, a sustinut o conferinta de presa care a avut ca tema evoluția Programului de consolidare a clădirilor cu risc seismic din Capitala.Gabriela Firea a subliniat că "in prezent, 195 de clădiri încadrate în categoria 'Risc Seismic I' sunt în proces de consolidare. Până în anul 2020 vom interveni la toate cele 349 de clădiri clasa I de risc seismic din Bucuresti".

Primarul Capitalei a precizat că "la 42 de ani de la cutremurul devastator din 1977, consolidarea cladirilor cu risc seismic este, inca, o problema cu care ne confruntam. Faptul ca ani de zile, printr-o legislatie precara, un singur proprietar dintr-un imobil, care nu-si dadea acordul, putea bloca intreaga consolidare a unei cladiri cu multe etaje, a fost cel mai grav lucru. In tarile europene care au consolidat masiv, expertiza risc seismic 1 – pericol public – tine loc de ordin de evacuare. Pentru ca reprezinta un risc pentru siguranta cetatenilor.

În acest moment, în București există 349 de imobile încadrate în clasa I de risc seismic, 361 de imobile încadrate în clasa II de risc seismic si 111 clădiri în clasa III de risc seismic. Până în 2020 se va interveni la toate cele 349 de clădiri încadrate în clasa I de risc seismic! Am realizat pentru prima dată recensământul persoanelor care locuiesc în imobilele încadrate RS I. În total, sunt 8.993 de persoane".

S-a finalizat deja consolidarea a doua cladiri din centrul orasului

De asemenea, Primarul General a mai explicat ca "in ultimii 27 de ani, în București au fost consolidate doar 20 de imobile! Nici măcar unul pe an! Cand am ajuns Primar General, de Consolidari se ocupau 6 persoane – angajati ai Primariei Capitalei. Total insuficient si explica slabele rezultate in acest domeniu. Am infiintat Administratia si Compania pentru Consolidarea Cladirilor cu Risc Seismic – care au acum 700 de angajati, toti fiind implicati efectiv in procesul rapid de consolidare.

Avem, deja, 2 cladiri la care s-a finalizat consolidarea: str. Blanari nr 10, Str. Spatarului nr 36. Urmeaza realizarea finisajelor. In vara, locatarii se pot muta in imobilele consolidate. Lucrarea trebuia finalizata in 2 ani (termen de executie). S-a reusit intr-un an si jumatate!"

Facilitati pentru cei care doresc sa isi consolideze imobilele

Totodata, Primaria Capitalei ofera o serie de facilitati celor care doresc sa isi consolideze locuintele, astfel incat acest proces sa se poata desfasura in ritm accelerat.

Primarul General, Gabriela Firea, a explicat: "Familiile în care venitul net pe membru de familie este mai mic decât 3.000 lei - salariul mediu net pe economie – nu plătesc nimic pentru consolidarea locuinței. Suma este suportată în totalitate de la bugetul local, iar in cazul familiilor în care venitul net pe membru de familie este mai mic decât 900 lei - 3x salariul mediu net pe economie – plătesc doar 50% din valoarea lucrărilor de consolidare, timp de 25 de ani, în rate egale, fără dobândă.

In cazul firmelor, am introdus posibilitatea de a achita valoarea lucrărilor de consolidare în rate egale, fără dobândă, pe o perioadă maximă de 25 de ani".

La 100 de imobile au fost executate lucrari de punere in siguranta

Din iulie 2017 și până în prezent au fost întreprinse acțiuni în ceea ce privește peste jumătate dintre imobilele aflate în acest moment pe lista clădirilor cu risc seismic, la categoria RS I, dupa cum urmeaza:

• In 100 de imobile - au fost executate lucrările de punere în siguranță, iar o parte dintre imobile au intrat deja în procesul de consolidare și restaurare (10 clădiri + alte 4 urmează să intre în lucru). Toate sunt în zone protejate, iar majoritatea sunt monumente istorice.

• 46 de imobile (100.000 de metri pătrați) – sunt în acest moment în stadiul de revizuire a proiectelor tehnice, reproiectare, realizarea expertizelor tehnice sau ale DALI. (Contractele au fost atribuite către Compania Municipală Dezvoltare Durabilă București și Trustul de Clădiri Metropolitane București).

• Alte 11 imobile – au trecut de la Direcția Generala de Investiții la Administratia Cladirilor cu Risc Seismic. (Contractele au fost obținute de societăți private, însă lucrările au fost blocate ani la rând de revendicări financiare și de amânări. În acest moment contractele au fost reziliate, iar lucrările vor fi predate către Compania Municipală Consolidări București).

• 38 de imobile – proprietarii persoane fizice au fost autorizați de către PMB pentru a realiza lucrările de consolidare cu forțe proprii

In total, 195 de clădiri încadrate în categoria RS I sunt în proces de consolidare. Peste jumătate dintre cele 349 de clădiri încadrate la RS1.

Exproprierea monumentelor istorice

Primarul General, Gabriela Firea, a subliniat: "Sunt în elaborare documentațiile pentru exproprierea a 21 de imobile monument istoric! Potrivit legii 422/2001, Municipalitatea are obligația să exproprieze proprietarii monumentelor istorice care nu au început demersurile pentru consolidare. Prima expropriere a fost deja aprobată în ședința CGMB din 26 februarie. Este vorba de două apartamente dintr-un imobil situat în Centrul Vechi, strada Franceză nr. 9. În acest caz, lucrările de consolidare nu puteau începe pentru că proprietarii nu au putut fi identificați. În următoarea ședință de consiliu, se va propune exproprierea în aceleași condiții pentru alte 4 imobile".

Reabilitarea fatadelor

Primăria Capitalei, prin AMCCRS, pune în aplicare Legea 153/2011, dar și Regulamentul de la nivelul Capitalei aprobat prin HCMB 384/2018, cu privire la reabilitarea fațadelor clădirilor din București.

Până acum, au fost identificate și inventariate toate imobilele cu probleme la fațade, situate în zonele stabilite prin regulament că sunt prioritare. Au fost identificate 430 de clădiri, încadrate în clasa RS II și RS III de risc seismic.

Au fost notificați toți proprietarii, iar notificările au fost trimise către știință și Inspectoratului de Stat în Construcții, Poliția Locală a Municipiului București – Direcția de Disciplină în Construcții și Ministerului Culturii.

În ședința CGMB din 26 februarie au fost aprobate fondurile necesare în anul 2019pentru derularea programului de reabilitare a fațadelor.

De asemenea, au fost alocate fondurile necesare pentru primele 7 clădiri, printre care și Blocul Rosenthal de pe Calea Victoriei. Pentru 6 dintre imobile s-au transmis notificări conform prevederilor legale însă proprietarii nu și-au respectat obligațiile legale ce le revin, iar una dintre clădiri se află în administrarea Municipalității.

Potrivit legii, proprietarii au obligația ca în termen de 60 de zile de la primirea notificării să înceapă demersurile pentru reparații. In caz contrar, Primaria Capitalei poate face reparațiile și se poate îndrepta în instanță pentru recuperarea costurilor.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?