Furie la Paris, după ce Roma denunță colonizarea franceză a Africii. Ambasadorul Italiei, convocat

 
Luigi di Maio
Luigi di Maio

Ambasadorul Italiei a fost convocat luni seară la Ministerul francez de Externe pentru a oferi explicaţii după ce vicepremierul Italiei Luigi Di Maio a cerut Uniunii Europene să sancţioneze Franţa pentru că ar continua activităţile de colonizare în Africa.

În cursul unei vizite efectuate în regiunea Abruzzo, Luigi Di Maio, liderul Mişcării Cinci Stele (populistă, antisistem), a criticat politicile Franţei în Africa, pe fondul tensiunilor privind gestionarea imigraţiei extracomunitare, notează Mediafax.

"Avem oameni care pleacă din Africa pentru că unele ţări europene, în special Franţa, nu au încetat niciodată colonizarea Africii. Dacă Franţa nu ar avea coloniile africane, pentru că aşa trebuie numite, ar fi a 15-a economie din lume. În schimb, este printre primele, deoarece face aceste lucruri în Africa", a declarat Luigi Di Maio.

În replică, Ministerul francez de Externe a convocat-o pentru explicaţii pe Teresa Castaldo, ambasadorul Italiei la Paris. "Nu este prima dacă când autorităţile italiene fac comentarii inacceptabile şi agresive", a declarat un oficial guvernamental de la Paris citat de agenţia Reuters.

Italia şi Franţa au frecvent disensiuni din cauza situaţiei din Libia şi a afluxului de imigranţi extracomunitari care ajung în Europa.

Luigi Di Maio a refuzat să revină asupra declaraţiilor, acuzând luni Parisul să manipulează economiile a 14 ţări africane care folosesc franci CFA. "Franţa este una dintre ţările care prin tipărirea banilor a 14 state africane le blochează dezvoltarea economică şi contribuie la faptul că refugiaţii fug şi se îneacă în mare ori ajung pe litoralul nostru", a spus vicepremierul Italiei.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?