"Frumoasa", locul de poveste din Ţara Ardealului

 
Valea Frumoasa
Valea Frumoasa
FOTO: descopera.ro

"Se află undeva în Ţara Ardealului, între ținuturile Inidoarei și Albei, o apă viforoasă; oamenii dinspre câmpie îi zic Sebeșul, cei mai vechi de pe înălțimi îi zic Frumoasa". Așa descrie Mihail Sadoveanu Valea Frumoasei, în cartea cu același titlu.

Valea Frumoasei din Sebeş are aceeași frumusețe, apa rece de izvor, aerul curat, bine oxigenat și aceleași păduri verzi care încântă fiecare om care vizitează acest colț de lume.

Peisajele cu totul aparte te încântă la tot pasul, iar aerul rece și pădurea verde îți dau senzația că te afli într-un colț de rai. Te convingi de asta imediat după ce ieși din localitatea Petrești și iei drumul Transalpinei.
Zona este sălbatică, necucerită încă, plină de neprevăzut: văile adânci, cascade la tot pasul, poienițele retrase și traseele secrete printre munții întortochiați.

Pe Valea Frumoasei se poate ajunge cu maşina, pe DN 67 – Transalpina, pornind din Sebeş înspre Oaşa. Pe hartă, rezervaţia apare undeva în sud-estul Munţilor Şureanu, la limită cu Munţii Lotrului şi cu Munţii Cindrelului, scrie alba24.ro.

Dar, în ciuda construcţiilor hidrotehnice moderne, Valea Frumoasei încă aminteşte de sălbatica spledoare care i-a inspirat lui Mihail Sadoveanu descrieri de o neasemuită forţă poetică: "În cea mai mare parte a cursului ei […], râpile împădurite ale muntelui se urcă oblu spre cer. […] Volbura apei tună între codri. Au trebuit sute de mii de ani puhoiului să spargă stânca şi s-o lucreze cu bătaia-i nedomolită…".

Cândva drum al păstorilor ce-şi urcau turmele spre înălţimi, Valea Frumoasei e azi mai puţin a ciobanilor şi mai mult a turiştilor, mai ales că pe aici trece şi una dintre şoselele cele mai spectaculoase din România, celebra Transalpina (DN 67C), care merge peste coama barajului de la Oaşa, acolo unde Valea Frumoasei devine Valea Sebeşului, la graniţa dintre judeţele Alba şi Sibiu, scrie descopera.ro.Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?