Franța, decizie disperată pentru a respecta deficitul bugetar

 

Guvernul francez a introdus, joi, o suprataxa pe profiturile celor mai mari 320 de companii din tara, pentru a menține deficitul bugetar sub pragul de 3%, cerut de normele europene, anunță AFP

Decizia vine după ce, la inceputul lunii octombrie, Consiliul Constituțional a invalidat o taxă mai veche, pe dividente, introdusă în urmă cu cinci ani,  în mandatul lui Francois Hollande. Decizia a fost un axdevărat șoc, pentru că statul trebuie să dea acum înapoi companiiilor circa 10 miliarde de euro.

Purtătorul de cuvânt al guvernului a recunosc că problema este gravă și că executivul trebuie să se miște repede, astfel încât noua taxă să poată fi aplivcată de la începutul anului viitor.

Pe scurt, noul impozit vizează profiturile companiilor cu cifre de afaceri de peste 1 miliard de euro. Primul prag de majorare este de la 33,3%, la 38,3% , pentru cifre de afaceri mai mici de 3 miliarde de euro, iar al doilea este de la 33,3& la 43,3%, pentru o cifră de afaceri de peste 3 miliarde de euro.

Potrivit estămărilor, suprataxa ar urma să adiucă bugetului francez 5,4 miliarde de euro pe an.

Potrivit Eurostat, Franța are pe al doilea trimestru al anului un deficit de 2,8% din PIB, iar pe primul trimestru de 3,2%, peste pragul de 3% impus de Comisia Europeană.

România are cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană, pe trimestrul al doilea: 4,1% din PIB.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?