FMI, îngrijorat de reintroducerea pensiilor speciale pentru parlamentari

 

Fondul Monetar Internațional a transmis, vineri, prin intermediul unui comunicat de presă, că este îngrijorat de reintroducerea pensiilor speciale pentru parlamentari, care, în trecut, au reprezentat "o povară fiscală semnificativă". În acest sens, FMI a reamintit faptul că eliminarea indemnizațiilor speciale, în 2010, în timpul guvernării Boc, a reprezentat un pas important spre "restabilirea viabilității sistemului de securitate socială", a transmis Realitatea TV."În trecut, pensiile speciale au fost o povară fiscală semnificativă pentru România. Eliminarea unor astfel de regimuri cu peste patru ani în urmă a reprezentat un pas important spre restabilirea viabilităţii sistemului de securitate socială. Vedem cu îngrijorare restaurarea treptată a acestor privilegii şi o compromitere a reformelor care au îmbunătăţit finanţele publice", a afirmat reprezentantul FMI în România, Guillermo Tolosa, în cadrul unui comunicat de presă, informează Mediafax.

Reamintim că plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului a aprobat, marţi, cu 303 voturi "pentru", 124 voturi "împotrivă" şi două abţineri proiectul privind pensiile speciale pentru parlamentari. Reprezentanţii PNL au susţinut respingerea acestui proiect, în timp ce aleşii PSD, UDMR, ai minorităţilor şi PC au susţinut aprobarea sa.

Proiectul de lege a fost depus la Parlament după ce inițiatorii au strâns 256 de semnături pentru susținerea lui, atât din arcul majorității guvernamentale, cât și de la Opoziție.

Concret, proiectul prevede ca un fost deputat sau senator care a avut trei mandate va primi o indemnizație specială de 4.000 de lei, iar unul care a avut un singur mandat va primi 1.500 de lei.

Proiectul mai prevede că deputaţii şi senatorii vor avea dreptul după exercitarea mandatului, la cerere, la împlinirea vârstei standard, la o indemnizaţie lunară pentru activitatea de parlamentar, aceasta urmând să fie în funţie de numărul de mandate. Potrivit proiectului, de această indemnizaţie vor beneficia doar cei care nu mai au calitatea de parlamentar, iar cei care au avut condamnări penale sunt excluşi de la această indemnizaţie.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, argumenta că aşa-zisele "neajunsuri" ale parlamentarilor, în perioada mandatului de ales, au dus la nevoia de a fi remuneraţi în plus la pensie, invocând, totodată, faptul că parlamentarii nu pot obţine venituri din alte activităţi, pe perioada mandatului, cu excepţia celor didactice.

Preşedintele Klaus Iohannis declara, miercuri, întrebat despre pensiile speciale ale parlamentarilor, că se va referi la această chestiune după ce va primi de la Parlament legea şi va face "o analiză profundă".

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
1 0
LES DEUX MAGOTS
21 Jun 00:22
Dora Constantinovici dixit:

(...) "De ce atât de multe controverse pe tema TTIP și mai ales ISDS. Să recapitulăm: Investor State Dispute Resolution oferă posibilitatea unilaterală (rețineți) corporațiilor de a da în judecată guvernele care vor să-și impună norme de regularizare ale pieței muncii sau de protejare a mediului înconjurător. Practic nu mai putem vorbi despre democrație în momentul în care aceste mecanisme vor fi acceptate global. Pentru că deciziile prin care anumite state vor fi nevoite să plătească daune unor corporații care se consideră dezavantajate de legile țărilor respective se vor lua strict în curțile de arbitraj comercial. Și vor fi definitive și irevocabile. Adică guvernele alese în mod democratic de către plătitorii de taxe vor fi excluse din ecuație. Vor deveni nule în fața corporațiilor, e atât de simplu. Adio Constituție cu legile tale cu tot, trăiască Corporația care face legislația".Asta-i, de fapt, "mica problema" care-i uneste pe politicienii corupti (mai mult, ori mai putin, mitomani, protectori ai intereselor Corporatismului cleptocrat mondial), I. Iliescu, Ad. Nastase, V. Hrebenciuc, E. Bejinariu fiind "corifeii" tranzitiei Romaniei de la Corporatismul Socialist la cel Capitalist, urmandu-i, mai apoi, T. Basescu, T. Stolojan, C. Popescu-Tariceanu, E. Boc, V. Ponta & so on!!!
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?