Fiscul lui Mişa iese la atac în războiul dintre Palate pe datele economice

 

ANAF-ul a adoptat un stil polemic şi incisiv de comunicare, împrumutat de la actorii politici care controlează Executivul. Fiscul îşi anunţă încasările la buget invocând "ştirile false" din presă.

"Pentru corectarea informațiilor false promovate în câteva publicații media...", aşa începe comunicatul de presă al ANAF cu privire la colectarea veniturilor bugetare din primele patru luni ale anului.

Noul şef al Fiscului, Ionuţ Mişa, nu a uitat că a trecut pe la conducerea Finanţelor, şi a păstrat o parte din rolul de combatant politic, după criticile făcute Guvernului de preşedintele Iohannis.

Fiscul precizează că "atât la finalul primului trimestru al anului 2018 cât și la finalul primelor 4 luni din anul 2018", ANAF a colectat, în sume nete, mai mult decât în anii 2016-2017 și, de asemenea, "a depășit planul de colectare stabilit prin legile bugetare".

Precizările ANAF vind după ce președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că președintele României a prezentat "o lista întreagă de minciuni" cu privire la execuţia bugetară din primele 3 luni, iar "informațiile neadevărate care se referă la rezultatele proaste ale guvernării poate reprezenta un atac la siguranța națională".

Din comunicatul publicat azi de ANAF se remarcă o intervenţie cel puţin neclară în datele prezentate, o "inginerie fiscal-bugetară" pe care Fiscul a operat-o în premieră: a exclus încasările din 'taxa clawback' şi operaţiunile de tip 'swap':

"Pentru a se asigura comparabilitatea cu prevederile legilor bugetare anuale şi cu realizările perioadei similare din anul 2017, atât din program, cât şi din analiza realizărilor cumulate ale primelor patru luni 2017/2018, precum şi din realizările trimestrului I 2017/2018 s-au exclus încasările din 'taxa clawback' (ca venituri din contribuţia datorată pentru medicamente finanţate din Fondul Naţional Unic de asigurări sociale de sănătate şi din bugetul Ministerului Sănătăţii) şi operaţiunile de tip 'swap' reglementate prin legile bugetare anuale", precizează Fiscul.

'Pentru a clarifica grava confuzie dintre veniturile fiscale la bugetul general consolidat şi veniturile fiscale încasate de ANAF, trebuie precizat că veniturile colectate de ANAF sunt doar o parte din veniturile fiscale realizate la nivelul bugetului general consolidat', se arată în comunicat.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a colectat venituri bugetare totale de 75,58 miliarde de lei în primele patru luni din 2018, cu 12,4% mai mult faţă de perioada similară a anului 2017 (67,24 miliarde de lei), înregistrând un grad de realizare de 101,1% a programului de încasări stabilit prin legile bugetare anuale, informează, joi, instituţia.

Astfel, programul de colectare repartizat de Ministerul Finanţelor Publice pe primele trei luni ale anului 2018 a fost de 54,31 miliarde de lei, se spune în comunicatul ANAF. Totalul sumelor colectate de către ANAF pentru perioada mai sus menţionată a fost de 54,40 miliarde de lei, acesta reprezentând, după cum se observă, o depăşire în cifre absolute cu 93,6 milioane de lei a programului de colectare stabilit şi o depăşire cu 10,6% - indice nominal, respectiv cu 5,20 miliarde de lei mai mult faţă de perioada similară a anului 2017 (49,20 miliarde de lei ).

'Se poate observa faptul că gradul de depăşire a nivelului încasărilor similare din anul 2017, 10,6% - indice nominal, este superior prognozei de creştere economică pentru anul 2018, revizuită la 6,1%, conform prognozei de primăvară a Comisiei Naţionale de Prognoză', subliniază ANAF.

Potrivit sursei citate, în primele patru luni ale anului 2018, s-au colectat venituri bugetare în sumă totală de 75,58 miliarde de lei (fără încasările din taxa clawback şi din operaţiunile de tip 'swap' prevăzute în legile bugetare anuale), ceea ce reprezintă o depăşire cu 12,4% - indice nominal, respectiv cu 8,33 miliarde de lei mai mult faţă de perioada similară a anului 2017 (67,24 miliarde de lei) şi un grad de realizare de 101,1% a programului de încasări stabilit prin legile bugetare anuale (mai mult cu 804,1 milioane de lei - faţă de programul comunicat de MFP, respectiv 74,77 miliarde de lei).

Datele complete prezentate de ANAF aici

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
Vad
06 Jun 17:22
Sa platesti aiurea, din senin, bani pe care nu-i aveai pentru asta, inseamna sa tai din alte cheltuieli. Si la marea majoritate, din cheltuieli necesare.
Acum, se dau banii aia la stat, in loc de produse si servicii de la producatori (cati mai sunt) romani, si uite cum se restrange activitatea si pleaca lumea acasa. Aia cati mai munceau la privat.

Seamana cu tampeniile din 2009-2012?
Rezultatul se stie, si pana la urma tot au marit atunci si TVA, au si taiat salarii, si tot asa.
Pentru ca daca iei toate ouale gainii, pui nu mai face si maine nu mai are cine sa se oua. (exprimare pe intelesul celor din partidul filosofului cu ouale numarate)
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?