Filmul "120 BPM/bătăi pe minut", cu 3 premii la Cannes, de astăzi în cinematografele din România

"120 BPM/bătăi pe minut", de astăzi în cinematografele din România
"120 BPM/bătăi pe minut", de astăzi în cinematografele din România

Filmul eveniment "120 BPM/bătăi pe minut”, recompensat cu marele premiu al juriului la Cannes 2017 şi care a fost propus de Franţa pentru o nominalizare la premiile Oscar, intră în cinematografele din România de astăzi.Filmul "120 BPM/bătăi pe minut" porneşte de la fapte reale – acţiunile organizaţiei civice ACT UP din Franţa anilor 90, pentru a vorbi în final despre o temă cât se poate de actuală: trezirea din letargie a acelei pături din societate indiferentă la marile probleme sociale care o înconjoară. 

Mişcarea ACT UP este considerată a fi precursoarea mişcărilor civice de după anii 2000 care au condus în final la obţinerea unor drepturi fundamentale pentru diferite grupuri de minorităţi – de la cele sexuale la cele civice. Începută în Statele Unite şi extinsă în toată lumea, cu o organizare extrem de vizibilă şi eficientă în Franţa, se consideră că ACT UP a pregatit terenul pentru teme actuale – de la căsătoria între pesoane de acelaşi sex şi până la campania de stopare a agresiunilor sexuale în industria americană de film.

Pe lângă marele premiu al juriului, "100 Battements par minute" a câştigat la Cannes anul acesta şi premiul criticii internaţionale - FIPRESCI (Competiţia oficială) şi Queer Palm în secţiunea Quinzaine des Réalisateurs. 

Dincolo de temă, "120 BPM” este o poveste sensibilă de dragoste, plină de forţă şi vitalitate, de emoţie şi compasiune, fiind aplaudat la scenă deschisă la Cannes minute în şir şi considerat de revista Variety o înduioşătoare combinaţie între o poveste autobiografică plină de emoţie şi dramatism, un manifest politic şi un erotism bulversant şi copleşitor.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?