Fenomenul care afectează două treimi din populaţia Terrei

 
Fenomenul care afectează două treimi din populaţia Terrei
Fenomenul care afectează două treimi din populaţia Terrei

La tropice, interacţiunea ocean-atmosferă determină fluctuaţii interanuale la scară mare, cunoscute ca El Nino. El Nino este un fenomen cvasiperiodic care se dezvolă la intervale între doi si şapte ani şi care durează aproximativ un an.Potrivit unor studii, El Nino a influenţat de-a lungul timpului omenirea, iar efectele sale au contribuit, indirect, în cazul a 21% din totalul războaielor civile din lume. Iar autorii studiului cred că acest procent este şi mai ridicat (30%) în ţările afectate în mod deosebit de acest fenomen climatic, notează adevarul.ro.

Profesor la University of California, Berkeley, Solomon Hsiang susţine că El Nino este un factor invizibil, afectând negativ recoltele şi favorizând apariţia unor epidemii. Foametea, şomajul în creştere şi alte probleme care sunt urmările directe sau indirecte ale fenomenului au alimentat disensiuni şi nemulţumiri, în special în rândul oamenilor cu venituri reduse, iar de aici până la escaladarea violenţelor şi chiar la conflicte a mai fost doar un pas.


Deşi Europa este mai puţin afectată decât celelalte continente, cercetătorii susţin că influenţa El Nino nu este una neglijabilă. Inundaţiile din 1997 şi 2015, dar şi seceta din unele zone ale continentului au fost cauzate de acest fenomen.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?