Fenomen înfricoșător pe litoral. Ce au găsit localnicii într-o dimineață: ”Sunt cu miliardele!”

 

Locuitorii din Palavas-les-Flots (Herault), o staţiune situată pe litoralul din sudul Franţei, au găsit ceva surprinzător în timpul plimbării de dimineaţă de-a lungul malului mării. Miliarde de creaturi de formă ovală, de culoare purpurie, asemănătoare midiilor, acopereau plaja. Fenomenul ciudat se datorează celor trei săptămâni de vânturi puternice în direcţia coastei, care au împins aceste specii de hydrozoa numite "velella" sau "velella velella" pe ţărm.

Aceste animale măsoară între 1 şi 5 centimetri. Pot fi atinse fără riscul de a suferi urticarie şi nu este neobişnuită apariţia lor în acest moment al anului. De obicei plutesc în Marea Mediterană, dar depinde de vânturi.

Purtate de vânturile din sud

"Ne confruntăm cu regimuri de vânturi sudice", explică Nicolas Hirel, curator al Planet Ocean din Montpellier, pentru France 3 . "Velellele s-au dezvoltat în mare şi au fost împinse de vânturi. Aceleaşi vânturi au creat valuri imense, iar valurile mari au provocat moartea meduzelor", relatează Hirel. De obicei, rămân în largul mării, dar aceste meduze purpurii nu au fost prea norocoase şi au fost purtate până la coastă. 

sursa

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?