Femeile din satul gorjean Buzeşti au pregătit cozonaci şi ouă roşii

 
Foto: http://oltenia.xhost.ro/img/oua6.jpg
Foto: http://oltenia.xhost.ro/img/oua6.jpg
Gorjenii păstrează cu sfinţenie tradiţiile de Paşte şi mai ales cele din Joia Mare! În satul Buzeşti, oamenii s-au adunat joi seară în curtea bisericii la vopsit de ouă şi făcut cozonaci. După ce au terminat treaba, aproape de miezul nopţii, după Denie, oamenii s-au aşezat la masă şi au mâncat de post.

Femeile din satul gorjean Buzeşti s-au adunat, în Joia Mare, după lăsarea serii aşa cum este tradiţia, în curtea bisericii pentru a coace cozonacii de Paşte şi pentru a vopsi ouăle.

Femeile înroşesc ouăle cu coajă de ceapă, fiindcă vopseaua are prea multe chimicale. Pregătirea cozonacilor şi a ouălor în Joia Mare nu este întâmplătoare

"Se comemorează cina cea de taină. Adică aşa cum Mântuitorul s-a adunat la cină. Şi comemorează această sărbătoare", a precizat Gheorghe Popescu.

După ce au terminat treaba, oamenii au mers la biserică pentru a participa la denia anunţată de clopotar. 

Ziua s-a încheiat cu o masă de post din care nu au lipsit fasolea şi varza. 

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?