Fâşia Gaza are o lungime de 45 de kilometri şi nu are resurse naturale

 
Foto: Realitatea TV
Foto: Realitatea TV
Fâşia Gaza, un teritoriu suprapopulat şi sărac, aflat sub controlul Hamas - este frecvent scena a violenţelor. Peticul de pământ de o suprafaţă neînsemnată, dar pe care trăiesc peste un milion de oameni este însă o miză foarte mare.

Situată la sud-vest de Israel şi având graniţă cu Egiptul, Fâşia Gaza este o regiune de coastă. Are o suprafaţă de 362 de kilometri pătraţi şi este lipsită de resurse naturale. În acest teritoriu trăiesc 1,5 milioane de palestinieni, printre care şi 1000 de români, mulţi dintre ei fără acte.

Cei mai mulţi sunt refugiaţi sau descendenţi ai acestora care au venit în Fâşia Gaza după ce au plecat sau fost izgoniţi din casele lor în timpul războiului dintre israelieni şi arabi din 1948. Jumătate din populaţie trăieşte în pragul sărăciei şi cel puţin 45 la sută dintre cei apţi de muncă sunt şomeri.

Situaţia economică şi umanitară s-a degradat serios din iunie 2007, când Hamas a preluat controlul cu forţa asupra teritoriului. Israelul a impus sancţiuni şi a desfăşurat frecvent atacuri, în replică la rachetele lansate din Gaza asupra localităţilor israeliene limitrofe.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?