"FACTURA LA GAZ nu reflectă consumul real!". Ce a DESCOPERIT UN ECONOMIST, după ce a FĂCUT CALCULE

 
Factura la gaz nu reflectă consumul real, spune un economist
Factura la gaz nu reflectă consumul real, spune un economist
FOTO: www.ziaruldebacau.ro

Andrei Claudiu este un economist din Craiova, în vârstă de 33 de ani. El a primit în februarie, la apartamentul său la care nu locuieşte nimeni, prima factură de gaze naturale, emisă de GDF Suez Energy România, la acel post de consum.

Tânărul povesteşte cum, curios din fire şi cu o deformaţie profesională în ceea ce priveşte cifrele, s-a apucat să calculeze consumul estimat pe factură, de 112 metri cubi de gaze, înmulţit cu PCS (Puterea Calorifică Superioară, adică puterea de ardere a gazelor), care era de 10,234, înmulţit cu tarifele practicate de companie şi afişate pe factură, în lei/kwh.

Ceea ce a observat în final a fost un paradox: costurile evidenţiate mai jos pe factură nu corespundeau consumului estimat mai sus, pe aceeaşi factură, şi afişat într-un dreptunghi, în partea dreaptă, sus.

Compania de gaze îi încărcase factura cu câţiva lei. "Există o diferenţă de 53,088 kwh, adică 5,19 mc de gaz, care nu apar nicăieri în index, pe factură, dar sunt evidenţiaţi în costuri, pe acea factură. Deci, poartă povara unui minus în buzunarul meu, ca nou abonat al companiei", a explicat Andrei în sesizarea pe care a trimis-o la GdS. Făcând toate calculele evidenţiate pe factură, se poate observa că firma taxa în plus clientul cu circa 5,8 lei la prima factură, care totalizează 404,36 lei, deşi consumul estimat de companie a fost de 112 mc, plus costurile cu instalarea şi alte costuri agreate de client, scrie gds.ro.

Andrei s-a adresat companiei care furnizează gaze naturale în sudul ţării, iar de la telefonul destinat relaţiilor cu clienţii i s-a comunicat că i se va anula factura cu eroarea respectivă."Mi s-a spus de la call-center să nu plătesc factura respectivă, că o vor anula ei. Şi-au recunoscut vina. Chiar şi-au cerut scuze pentru eroare şi au promis că îmi vor emite o nouă factură cu calculul corect", povesteşte craioveanul.

Dar după reclamaţie, tânărul s-a ales cu două facturi a câte 404,36 lei. În răspunsul transmis către GdS, furnizorul de gaze explică de ce a menţinut calculul final din factură (404,36 lei) şi de ce a mărit unul din indicii care compun formula de calcul a costului final, astfel încât să le dea acelaşi rezultat.

Compania consideră că singura eroare din factură a fost aceea că au pus pe factură un PCS mai vechi, în loc să pună unul din decembrie. "Calcul facturii este corect. Singura eroare a sistemului constă în introducerea în tabelul de indecşi a unui PCS aferent lunii august 2013 şi nu decembrie 2013. Totuşi, această eroare a sistemului nu a influenţat calculul facturii", au precizat reprezentanţii companiei.

Citeşte tot pe  gds.ro.Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
1 0
alex deme
11 Mar 12:51
Asta este incerdibil! Adică indiferent ce index ar calcula contabilii GDF Suez, din decembrie ori din august, suma finală va fi corectă!! Cu adevărat INCREDIBIL!
Cine fură deci? GDF are ca titular un român??
Răspunde
5 0
ionutz
11 Mar 08:31
daca gazelle sunt calculate in kilowati,enrgia electrica ar trebui calculata la metro cub ,ca sa nu mai priceapa nimeni nimic.Asta se intampla cand dai rssursele la strainisi abia e inceputul.
Răspunde
6 -1
andu
11 Mar 07:25
nu va puteti schimba furnizorul de gaze (distribuitorul nici atat), dar puteti schimba firma care face verificarea si revizia instalatiei de gaze. in Germania, furnizorii de gaz vin si te roaga la usa oferindu-ti discount-uri generoase numai sa-i alegi pe ei. in Romania, lucrurile stau cu totul altfel... schimband firma de verificare, cu alta decat cea de la EON (sau GDF), cel putin nu le mai intra in conturi sumele frumusele luate fortat de la consumatori. macar le intra altora mai mici. pasii sunt foarte simpli, majoritatea firmelor facand ele toate demersurile fara sa va coste nimic, fiind bucuroase ca au clienti noi ...
Răspunde
6 0
Liviu
11 Mar 05:20
Nu m-ar mira deloc daca aceasta companie l-ar da in judecata pe economist, pentru calomnie si dezinformarea opiniei publice. Sper sa nu-i duca mintea la asa ceva, desi nu m-ar mira deloc.
Răspunde
8 0
anchyna
10 Mar 22:15
Eu locuiesc la Milano si acum un an am schimbat furnizorul de gas cu gdf suez ...rezultatul final facturi mult mai mari si in fiecare factura se adaugă o luna deja platita in precedenta...servicul clienti negind cu vehementa...deci concluzia sint hoți cu acte...m-am întors la vechiul furnizor
Răspunde
10 -3
nelutiu
10 Mar 21:52
Deoarece afacerea cu gazele este făcută doar între comunişti, vechii comunişti de prin restaurantele dragi ale Republicii Socialiste România adăugau şi data când se făcea consumaţia şi dacă nefericitul consuma pe 31, toate şansele să plătească şi acea zi de 31! Azi istoria se repetă..... deoarece tot comuniştii ne conduc indiferent de acei peste şapte mii de împuşcaţi.
Răspunde
1 -2
aloo secu !
11 Mar 08:33
4 Aloo secu ! Las-o moale cu comunistii tai . Astia sunt cei tepuiti acum de securisti .
8 0
Eugenia Lazuran
10 Mar 21:45
matematica franceza ca noi am vandut,pardon privatizat ,pentru noi nu era rentabila si ei trebuie sa recupereze comisioanele,nu???astfel circul noua ,painea lor, propunerea mea fara vot ,ca tot una aceiasi Marie cu alta palarie,pardon si rucsac............
Răspunde
10 -1
Dan
10 Mar 21:32
In lupta cu acesti giganti, la fel si cu teleonia mobila, ar trebui sa se implice guvernul, dar nu in Romania. La noi guvernul fura cot la cot
Răspunde
8 0
seburici
10 Mar 20:13
La Craiova? Pt 400 lei factura 5 mc in plus? Ai scăpat ieftin domnule...la mine la Hirlau-Iași, pt factura de 400 lei, primeai bonus cel putin 25 mc...la noi se numesc pierderi...diferențe de clasa intre contoare...sau pur și simplu așa e formula de calcul pt iarnă...gazul se dilata sau se contractă....astea sunt spusele marelui director celor din popor care trebui sa plătească prostiile lui.
Răspunde
12 0
taxe taxe taxe
10 Mar 16:00
daca suportati asa va trebuie, iesiti pe "maidan" si se rezolva!
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?