Experiment uriaş: 6 voluntari NASA au trăit, un an, într-un dom. Au simulat viaţa pe Marte

 

Şase voluntari ai NASA - trei femei şi trei bărbaţi - au ieşit din izolare, duminică, după ce au petrecut un an sub un dom cu diametrul de 11 metri şi înălţime de 6 metri, aflat în Hawaii, în cadrul unui experiment ştiinţific ce a vizat simularea misiunilor pe Marte, informează europe1.fr.

Cei şase voluntari au trăit într-o izolare aproape completă în Hawaii, cu scopul de a recolta informaţii utile pentru NASA, care doreşte să trimită astronauţi pe Marte. Voluntarii au încheiat duminică acest experiment, cel mai îndelungat de acest tip organizat vreodată în Statele Unite.

Ei au rămas închişi în nordul insulei Mauna Loa din Hawaii, într-un dom cu diamentrul de 11 metri şi înălţimea de 6 metri.


Francezul Cyprien Verseux, exobiolog, a spus, după ieşirea din dom: ”Sunt foarte încântat că am regăsit senzaţii precum plimbarea în aer liber, să mă întâlnesc cu necunoscuţi şi să mănânc produse proaspete”. Cel mai dificil aspect cu care s-au confruntat cei şase voluntari a fost ”monotonia”, a explicat voluntarul francez, într-un interviu acordat pentru Périscope.

El i-a sfătuit pe viitorii voluntari care vor participa la experimente similare să ia cu ei în bagaje mai multe cărţi.

Participanţii la experimentul din Hawaii nu au simţit trecerea anotimpurilor în acel dom perfect etanş şi nu puteau să iasă în afara domului decât purtând costume spaţiale.

Voluntarul francez s-a declarat satisfăcut de rezultatele experimentului. ”O misiune pe Marte este realistă într-un viitor apropiat. Problemele tehnice şi psihologice pot fi depăşite”, a explicat el.

Din echipaj au mai făcut parte o fiziciană germană şi patru americani: un pilot, un arhitect, un medic/jurnalist şi un cercetător specializat în ştiinţa solurilor.

Domul se afla într-o zonă cu puţină vegetaţie şi total lipsită de animale.

Echipajul s-a închis în acel dom pe 28 august 2015. Voluntarii au avut fiecare la dispoziţie o cameră mică, în care intrau doar un pat de campanie şi un mic birou. Ei s-au hrănit cu pudră de lactate şi cutii cu ton. Au dispus de un acces limitat la internet.

Agenţia spaţială americană a dorit să afle prin acest experiment cât mai multe lucruri despre coeziunea şi evoluţia psihologică a membrilor unor astfel de misiuni izolate, înainte de a încerca să trimită astronauţi pe Marte în jurul anilor 2030.

sursa: news.ro.Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?