Euronews: Un an de proteste în România "nu a schimbat nimic pe termen lung"

 
Proteste România
Proteste România
FOTO: Inquam Photos / Virgil Simonescu

Postul european de televiziune Euronews observă că protestele începute cu un în urmă în România au reușit doar puține lucruri în ceea ce privește schimbarea pe termen lung în țara din estul Europei. Foarte multe dintre subiectele care i-au nemulțumit pe protestatari în ianuarie 2017, legate de atacul dat justiției, au rămas pe agenda legislativă a coaliției de guvernare.

România s-a confruntat cu valuri de demonstrații în ultimul an începând cu protestul anti-corupție declanșat în ianuarie 2017, la momentul celor "doi elefanți" din Guvern - legile amnistiei și grațierii.

Românii au ieșit prima dată în stradă pe data de 18 ianuarie 2017, înfuriați de deciziile luate la miez de noapte de primul Guvern PSD, prin care se încerca dezincriminarea unor fapte de corupție, arată Euronews.

Partidul social-democrat a părut că face un pas în spate în luna februarie a anului trecut, dar analiștii observă azi că foarte multe dintre subiectele care i-au nemulțumit pe protestatari au rămas pe agenda legislativă a coaliției de guvernare, mai scriu jurnaliștii de la Euronews.

"Asta se întâmplă cu protestele din România, au succes pe termen scurt, dar faptul că vedem că ele se repetă atât de des ne arată că nimic nu se rezolvă pe termen lung, ne aflăm în aceeași paradigmă politică", a declarat George Jiglau, profesor de științe politice la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj-Napoca.

Lucrurile pe care manifestanții le cer în stradă nu se schimbă efectiv, ci sunt doar întârziate. Singurul mod în care românii ar reuși să schimbe lucrurile pe termen lung ar fi la vot, crede analistul politic.

PSD a revenit la putere în decembrie 2016, la mai puțin de un an după demisia Guvernului Ponta, ca urmare a incendiului de la Colectiv, rememorează Euronews.

Partidul de stânga a obținut majoritatea în Parlament și, chiar dacă au fost schimbați doi premieri în ultimele șapte luni, acest fapt a fost rezultatul disputelor interne, nu al erodării puterii de către PSD.

"În ciuda tuturor problemelor din ultimul an, dacă ar fi alegeri mâine probabil că PSD va câștiga la fel de zdrobitor", crede profesorul de științe politice de la Cluj, citat de postul european.

Pentru 20 ianuarie se anunță un nou protest masiv ca urmare a noilor schimbări legislative care, spun cei de la Euronews, vor pune sistemul judiciar sub control politic. 

Comisia Europeană, ambasadele occidentale și mii de magistrați s-au alăturat protestatarilor și au criticat noile "legi ale justiției".

Există, totuși, și motive de optimism, își încheie reportajul jurnaliștii de la postul TV pan-european.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?