Euronews: România poate deveni nodul energetic al Uniunii Europene

 
Euronews: România, un posibil viitor nod energetic al Europei
Euronews: România, un posibil viitor nod energetic al Europei

După ce a descoperit, în anul 2012, un imens zăcământ de gaze naturale, în platoul continental românesc al Mării Negre, compania OMV Petrom a identificat recent și un zăcământ de petrol, tot în platoul continental, dar mai aproape de litoralul românesc, iar aceste descoperiri ar putea redesena harta energetică a Europei, se arată într-un reportaj difuzat, vineri, de Euronews, citat de Agerpres.

"Prin exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră, România ar putea să nu mai aibă nevoie de importuri, iar în eventualitatea în care zăcămintele vor fi mai semnificative decât se estimează în prezent, atunci hidrocarburile extrase ar putea acoperi o parte din nevoile europene", explică Mariana Gheorghe, directorul general al OMV Petrom, citată de Euronews.

România obține din resurse proprii cea mai mare parte a gazelor naturale de care are nevoie, astfel că importă din Rusia mai puțin de 20% din necesar, iar în condițiile în care încrederea în partenerul rus scade tot mai mult, noile zăcăminte offshore s-ar putea dovedi vitale, notează Euronews.

În opinia profesorului Silviu Neguț, unul dintre cei mai apreciați experți români în geopolitică, România poate deveni nodul energetic al Uniunii Europene, cu condiția depășirii unui obstacol, și anume "acțiunea agresivă a Rusiei pentru a controla toată energia în regiunea Mării Negre".

"Cred că Uniunea Europeană trebuie să reacționeze ca un bloc regional unit. Aceasta este singura soluție", punctează profesorul Neguț, citat de postul european de știri.

 

Mai multe pe Agerpres.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
Geamuri Incasabile trebuiesc
06 Dec 15:35
Am vazut in Strainatate geamuri incasabile la un Hypermarket din Hong Kong ! dar daca si in Romania ar fi fost realizate Geamuri Incasabile pentru toate Geamurile Termopane de la Blocuri , ce ar fi ? Ca si asa sunt mereu Cutremure in Romania !
Răspunde
1 -1
Constantin
06 Dec 01:25
OMV-RUSIA - AFARĂ DIN ROMÂNIA !
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?