"Este Clujul cel mai bun oraș de pe pământ?". Tânărul care a dat Toronto pe Cluj

 
Expatul Matt, pe cale de a deveni clujeanul Matei
Expatul Matt, pe cale de a deveni clujeanul Matei

"Este Clujul cel mai bun oraș de pe pământ?". Sub acest titlu canadiano-românul Matt/Matei Sâmpălean a publicat în luna februarie un text în engleză pe blogul său, care în câteva zile a devenit extrem de popular pe internet. Mii de citiri, zeci de comentarii și sute de distribuiri pe rețelele social media l-au făcut pe Matt celebru peste noapte.Matt, sau Matei, cum se recomandă cunoștințelor din România, s-a hotărât să se mute la Cluj din Toronto, după o vizită pe care a făcut-o în orașul de la poalele Feleacului în noiembrie-decembrie 2010. „În Toronto aveam o firmă care dezvolta aplicații soft mobile. Eu mă ocupam de vânzări, iar partenerul meu se ocupa de dezvoltarea softului propriu-zis. El și-a deschis un birou la Cluj, iar eu am venit să iau contact cu atmosfera de business de aici”, povestește Matt, scrie transilvaniareporter.ro.

La origine român, el a emigrat în 1991, pe când avea nouă ani, în Canada, împreună cu familia. S-a format ca adult în țara nord-americană și se consideră încă un expat în România. "Relaționez mai ușor și acum cu americanii și canadienii decât cu cei din România, simt că sunt mai atașat cultural de ei decât de cei de aici", spune Matt într-o română perfectă, dar presărată pe ici-colo cu sintagme englezești.

Totuși, nu intenționează să se mai întoarcă definitiv în Canada, deoarece s-a îndrăgostit de societatea românească. Din copilăria petrecută în România ține minte sucurile „Frucola” și „Lămâiță”, dar și cozile la pâine, cu cartela în mână, din Blajul natal.

Apoi, a aterizat în Canada. "Autostrada care pornea de la aeroport mi s-a părut ceva fascinant. Nu puteam concepe atâtea mașini pe atâtea benzi de mers. După aceea, țin minte un supermarket care era plin de produse colorate în toate felurile, am crezut că e un magazin de jucării, fiindcă nu eram obișnuit cu așa o diversitate a ambalajelor", își aduce aminte Matt.

A făcut gimnaziul, liceul și facultatea la Toronto, unde a absolvit specializările Relații Internaționale și Științe Politice. În România s-a întors prima dată în 2000, apoi în 2009.

Citeşte mai mult pe transilvaniareporter.ro.Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
3 0
03 Apr 11:36
Sunt ardelean si as vrea sa spun ca ma mandresc cu Clujul, dar din experienta mea de 13 ani de locuit in Cluj, nu pot sa spun decat ca e un oras plin de mitocani.

Romanii sunt in general tzaranoi de cea mai joasa spetza extrem de limitati si cu un prost-intzeles simt civic. A nu se confunda tzaranoi cu tzaran. Si eu sunt tzaran din tata-n fiu, dar macar stiu cine sunt si nu incerc sa pretind altceva.

Ungurii sunt agresivi si de asemenea limitati, ca sa nu zic prosti. In schimb, sunt foarte solidari si au o anumita mandrie nationala care noua ne lipseste mai nou.

Una peste alta, ca si locatie e frumos atat Clujul cat si imprejurimile lui, dar oamenii lasa de dorit. Exista un fel de tzafna un fel de neliniste care pluteste tot timpul in aer gata sa erupa. In plus, e si destul de aglomerat.

Daca asta e cel mai bun oras cu care ne putem mandri si il folosim ca un fel de etalon, eu zic ca e trist...
Răspunde
2 0
Exagerari
03 Apr 09:39
E probabil cel mai decent oras din Romania. Nu ca Timisoara sau Sibiul n-ar fi . Cel mai bun... asta-i discutabil si la nivel de Romanie, dar la nivel mondial
Răspunde
1 0
Stefan
03 Apr 09:13
Pentru "normal": fii mai tolerant ungure!
Răspunde
2 0
Stefan
03 Apr 09:05
Pentru "normal": fii mai tolerant ungure!
Răspunde
2 0
mishu
03 Apr 08:45
clar ca este orice ar zice lumea. P.U.N.C.T!!!
Răspunde
Comentariu ascuns datorită voturilor negative ale vizitatorilor. Click aici pentru vizualizare.
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?