Endometrioza: cauze, simptome, tratament

 
Endometrioza 
Endometrioza 
Endometrioza  Endometrioza  Endometrioza 

Endometrioza este o afecţiune ginecologică ce afectează femeile cu vârste cuprinse între 15 şi 50 de ani.

Endometrioza rămâne o boală misterioasă, în ciuda progreselor pe care le-a înregistrat știința în ultimele decenii. Este una dintre principalele cauze ale infertilității feminine.

Boală „femeilor neiubite” este denumirea populară a endometriozei, o afecţiune ginecologică, ce afectează femeile cu vârste cuprinse între 15 şi 50 de ani.

Ce este endometrioza

Endometrioză reprezintă creşterea anormală a celulelor endometriale (celulele care se desprind de pereţii uterului în fiecare lună la menstruaţie) în afara uterului. Celulele endometriale se implantează cel mai frecvent pe ovare, trompele uterine, pe suprafeţele exterioare ale uterului sau ale intestinelor şi pe suprafaţă mucoasei din cavitatea pelvină.

Endometrioză afectează femeile care se află între perioada pubertăţii şi menopauza. În timp ce cele mai multe cazuri sunt diagnosticate la femeile cu vârstă în jurul valorii de 25-35 ani, endometrioză a fost raportată şi la fete în vârstă de 11 ani. Acest diagnostic îl întâlnim şi la menopauza dar foarte rar.

"Boala femeilor neiubite" afectează femeile cu vârste între 15 şi 50 de ani. Primele simptome

Endometrioza apare atunci când mucoasa endometrială a uterului se ataşează de alte organe din afara uterului. Cu alte cuvinte, este o afecţiune ginecologică, care implică dezvoltarea unor celule similare cu cele care formează interiorul uterului (celule endometriale), dar în poziționate în afara uterului. Astfel, la femeile care suferă de endometrioză se poate depista țesut endometrial, care în mod normal căptușește cavitatea uterină, în zone imprevizibile: ovare, vezică urinară, plămâni, țesut miocardic etc.

În timpul menstruaţiei, celulele endometriale sunt eliminate, dar mucoasa din afară uterului nu are nicio modalitate de a părăsi corpul. Această mucoasă continuă să se inflameze în timpul ovulaţiei şi menstruaţiei şi se poate rupe şi sângera, sau poate forma ţesut cicatricial dureros. Aceste implanturi sau leziuni se dezvoltă anormal, provocând durere şi disconfort. Conform specialiştilor, această boală afectează cu precădere femei cu vârste între 25-40 ani. Nu reprezintă numai una din cauzele principale ale infertilităţii la femei, ci și a durerilor pelviene cronice şi a intervenţiilor chirurgicale ginecologice.

Endometrioză cauze

Modul prin care ia naştere această maladie este încă necunoscut. Există însă câte teorii importante asupra originii bolii, iar cea mai răspândită este teoria mestruatiei retrograde, propusă de Sampson în 1927.

Factorii ereditari joacă un rol important.

O altă posibilitate este aceea că zonele care căptuşesc organele pelvine posedă celule primitive care sunt capabile să crească în alte forme de ţesut – cum ar fi celulele endometriale.

Endometrioză este, de cele mai multe ori, diagnosticată la femeile care caută tratament pentru infertilitate. De altfel, a fost denumită „boală femeilor neiubite”, pentru că multe paciente nu mai reuşesc să facă copii şi ajung să se izoleze, conform andreilaslau.ro.

Boala cruntă de care suferă sute de mii de românce: „Nu te omoară, dar nici nu te lasă să trăieşti”

Cauza endometriozei rămâne necunoscută, în ciuda progreselor înregistrate în domeniul medical. Unii experţi au dedus câteva posibilităţi, dar nimic definitiv nu a fost dovedit.

O posibilă teorie susţine faptul că, la menstruaţie, ţesutul menstrual este împins retrograd în trompele uterine, intră în cavitatea abdominală şi se implantează la nivelul pelvisului, determinând astfel simptomele endometriozei. În timpul menstruaţiei, ţesutul ectopic sângerează, la fel ca endometrul din interiorul uterului. Sângele din aceste regiuni poate cauza iritaţii ale ţesuturilor învecinate, care se inflamează. În timp, se formează chisturile şi ţesutul cicatricial. Majoritatea medicilor consideră că toate femeile trec printr-o formă de retrogradare a ţesutului menstrual în trompele uterine, însă cele care au probleme imunitare ajung să dezvolte endometrioză.

Conform altor teorii, există o predispoziţie ereditară de apariţie a endometriozei, celulele endometriale dezvoltându-se în afara uterului încă din perioada dezvoltării fetale. Odată ce femeia ajunge la vârsta adultă şi are menstruaţie, aceste celule devin leziuni care provoacă durere şi disconfort, scrie totuldespremame.ro.

Teoriile care învinuiesc bagajul genetic susţin că femeile care au mai avut cazuri de endometrioză în familie au mai mare şanse să aibă fete care să sufere de această boală.

Simptome endometrioză

Dureri pelvine – Durerea pelvină apare de obicei înainte de menstruaţie sau pe parcursul ei, şi scade după menstruaţie.

Dureri în timpul actului sexual şi crampe.

Infertilitate – Poate afecta fertilitatea prin producerea de hormoni şi alte substanţe are au un efect negativ asupra ovulatiei şi fecundaţiei.

Alte simptome ale endometriozei:

-constipaţia
-oboseală cronică
-perioade menstruale lungi, de necontrolat, cu cheaguri de sânge mai mari sau mai mici
-probleme gastrointestinale, precum: diaree,balonări şi defecatie dureroasă
-febră
-migrene
-hipoglicemie
-anxietate

Endometrioza tratament

Dovezile preliminare sugerează că utilizarea contraceptivelor orale combinate reduc riscul endometriozei.

Exercițiile și evitarea cantităților mari de alcool ar putea fi preventive.

Nu există remediu pentru endometrioză, dar un număr de tratamente ar putea îmbunătăți simptomele.

Acestea pot include analgezicele, tratamentele hormonale sau chirurgia. Analgezicele recomandate sunt de obicei de tipul AINS precum naproxenul. Administrarea componentei active a pastilei contraceptive în mod continuu sau un dispozitiv intrauterin cu progestogen ar putea, de asemenea, fi utile.

Un agonist al hormonului eliberator de gonadotrofină ar putea îmbunătăți abilitatea persoanelor infertile de a rămâne însărcinate. Înlăturarea chirurgicală a endometriozei ar putea fi realizată la persoanele ale căror simptome nu se pot ameliora prin administrarea unui tratament medicamentos.Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
Allison Howarts
11 Sep 01:12
Bună ziua, eu sunt Allison Howarts După ce am fost în relație cu Anderson ani de zile, s-a despărțit de mine, am făcut tot posibilul să-l aduc înapoi, dar totul a fost în zadar, l-am dorit atât de mult din cauza iubirii pe care o am pentru el, L-am implorat cu tot, am făcut promisiuni, dar el a refuzat. I-am explicat problema mea prietenului meu și ea mi-a sugerat că ar trebui să contactez mai degrabă o casetă de vrajă care m-ar putea ajuta să arunc o vrajă pentru a-l readuce, dar eu sunt tipul care nu a crezut niciodată în vraja, nu am avut de ales decât să-l încerc, eu i-a trimis caseta vraja și mi-a spus că nu este nicio problemă că totul va fi bine înainte de trei zile, că fostul meu se va întoarce la mine înainte de trei zile, a aruncat vraja și surprinzător în a doua zi, era în jurul orei 16.00. Fostul meu m-a sunat, am fost atât de surprins, am răspuns la apel și tot ce a spus a fost că îi pare atât de rău pentru tot ce s-a întâmplat, încât a vrut să mă întorc la el, încât mă iubește atât de mult. Eram atât de fericit și m-am dus la el încât așa am început să trăim din nou fericiți împreună. De atunci, mi-am făcut promisiune că oricine știu că are o problemă de relație, aș fi de ajutor unei astfel de persoane, referindu-l la ea singura casă de vrăji reală și puternică care m-a ajutat cu propria mea problemă. e-mail: ogagakunta@gmail.com puteți să-i trimiteți un e-mail dacă aveți nevoie de asistența sa în relația dvs. sau în orice alt caz sau WhatsApp, la +2348069032895
1) Vrăji de dragoste
2) Vrăji de dragoste pierdute
3) Vrăji de divorț
4) Vrăji de căsătorie
5) Vraja de legare.
6) Vrăji de rupere
7) Alungă un iubit trecut
8.) Doriți să vă promovați în vraja dvs. de birou / Loterie
9) doriți să vă satisfaceți iubitul
Contactați acest om grozav dacă aveți vreo problemă pentru o soluție de durată
ogagakunta@gmail.com
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?