Emmanuel Macron rosteşte duminică discursul care poate decide viitorul Europei

 

Preşedintele francez Emmanuel Macron va rosti duminică, în camera inferioară a Parlamentului german, un discurs axat pe parteneriatul franco-german pentru relansarea Europei.Discursul lui Macron din Bundestag va dura aproximativ 20 de minute şi va fi "axat pe o formă de responsabilitate franco-germană de a prezerva şi reînvia proiectul (european) în Europa de astăzi", a precizat preşedinţia franceză, citată de AFP, relatează Radio România Actualităţi .

Liderul francez va prezenta proiectul său privind înfiinţarea unei armate europene, nu împotriva NATO sau a Statelor Unite, ci pentru a consolida autonomia strategică a Europei, insistă Parisul şi Berlinul. 

Proiectul a provocat furia preşedintelui american Donald Trump, care a avertizat ţările europene că trebuie mai întâi să-şi achite contribuţia financiară faţă de NATO.

Macron va vorbi şi despre nevoia de accelerare a reformei în zona euro şi a impozitării economiei digitale.

Emmanuel Macron este va fi primul şef de stat francez care va lua cuvântul în camera inferioară a Parlamentului german după Jacques Chirac în iunie 2000, tot în legătură cu viitorul Europei.

În ianuarie 1983, Francois Mitterrand a aprins spiritele după ce a susţinut în Bundestag iniţiativa cancelarului german Helmut Kohl de a desfăşura rachete balistice în Germania de Vest pentru a răspunde programului sovietic de rachete. 

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?