EMIL CONSTANTINESCU îl susţine pe VICTOR PONTA. SCRISOAREA fostului preşedinte

 
EMIL CONSTANTINESCU îl susţine pe VICTOR PONTA. SCRISOAREA fostului preşedinte
EMIL CONSTANTINESCU îl susţine pe VICTOR PONTA. SCRISOAREA fostului preşedinte

Fostul președinte Emil Constantinescu apreciază decizia Guvernului de a acorda aviz favorabil proiectului de lege care prevede dublarea indemnizațiilor pentru persoanele persecutate din motive politice de regimul comunist."Ultimii 14 ani au marcat instaurarea unei profunde crize morale în societatea românească. Iată de ce cred că, odată cu terminarea unei dezolante campanii electorale, trebuie reinstaurate autentice repere de conștiință individuală și publică. Aceasta mă face să apreciez decizia Guvernului de a acorda aviz favorabil și susținere financiară proiectului de lege inițiat de fostul președinte al Senatului Crin Antonescu, decizie care deschide calea unei proceduri de urgență pentru aprobarea acestuia în Parlament. Mă voi implica personal, în numele Fundației Române pentru Democrație, împreună cu Asociația Foștilor Deținuți Politici din România, pentru a convinge parlamentarii din tot spectrul politic să voteze această lege în luna decembrie, marcată de Ziua Națională și aniversarea a 25 de ani de la prăbușirea regimului comunist în România", se arată într-o scrisoare adresată de Constantinescu premierului Victor Ponta și transmisă AGERPRES.

Fostul președinte consideră că "este prima dată, de la guvernarea Tăriceanu, când se face un gest concret pentru acești martiri și urmașii lor — care în spiritul legii sunt exclusiv soțiile lor — și care, în următorii 10-15 ani, vor părăsi această lume".

Emil Constantinescu susține că este îndemnat să trimită această scrisoare premierului pentru că Fundația Română pentru Democrație, pe care a construit-o în 1992, a inițiat, după terminarea mandatului său prezidențial și revenirea în societatea civilă, mai multe proiecte dedicate recuperării adevărului istoric privind rezistența anticomunistă și lupta împotriva regimului dictaturii comuniste în România, printre care: 'Jilava Fortul 13, Memorialul totalitarismului: represiune și rezistență', finalizarea monumentului 'Aripi' dedicat rezistenței anticomuniste, 'Legea recunoștinței pentru deținuții politici anticomuniști, deportați și urmașii acestora'.

"Aceste proiecte, promovate în parteneriat cu Asociația Foștilor Deținuți Politici din România și Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, vizează nu numai păstrarea în memoria națională pentru generațiile postcomuniste a rezistenței poporului român, plătită cu suferințe cumplite, dar și o reparație pentru eroii care au întruchipat această rezistență. În 1996, odată cu alegerea mea ca președinte al României și cu victoria în alegeri a coaliției civico-politice pe care am condus-o, foștii deținuți politici anticomuniști au accedat la cele mai înalte poziții în conducerea statului: președinte al Camerei Deputaților, președinte al Senatului, ministru de Interne, ministru al Informațiilor, Avocatul Poporului, președintele Comisiilor juridice, de cercetări a abuzurilor, de control al SRI, posturi de prefecți și președinți ai consiliilor județene", se mai arată în scrisoarea fostului șef al statului.

El arată că "în perioada 1996-2000 acești înalți demnitari, precum Ion Diaconescu, Mircea Ionescu Quintus, Gavril Dejeu, Sorin Bottez, Paul Mitroi, Constantin Ticu Dumitrescu, Ionescu Galbeni, Nicu Stăncescu, cea mai mare parte plecați dintre noi, nu și-au folosit funcțiile și pozițiile obținute pentru a realiza avantaje materiale pentru ei și familiile lor și nici măcar pentru obținerea unor beneficii în favoarea celor care au suferit ca și ei în închisorile și lagărele de muncă forțată".

"Ei și-au dedicat toate eforturile exclusiv integrării euro-atlantice a României, promovării statului de drept și reformelor politice, sociale și economice în țara noastră. Acum, țelurile pentru care au acționat ei atunci s-au realizat prin aderarea țării noastre la Uniunea Europeană și integrarea în NATO, integrare care a confirmat implicit statutul de democrație consolidată și economie de piață liberă în România", adaugă Emil Constantinescu.

Fostul președinte apreciază "disponibilitatea" pe care Victor Ponta a avut-o de a se întâlni personal, de mai multe ori, cu conducerea Asociației Foștilor Deținuți Politici din România și de a schimba denumirea fostului Secretariat pentru problemele revoluționarilor, astfel încât să includă toată lupta anticomunistă din 1945-1989 și de a numi un subsecretar de stat în persoana președintelui AFDPR, care să conducă un departament destinat exclusiv problemelor lor.

"Am obligația de a menționa și sprijinul pe care dumneavoastră personal, precum și miniștrii Culturii, Educației Naționale, Afacerilor Interne, Justiției și Apărării Naționale l-au acordat proiectului 'Jilava Fortul 13, Memorialul totalitarismului: represiune și rezistență' prin transferarea clădirii și spațiului aferent Fortului 13 de la Administrația Națională a Penitenciarelor la Ministerul Culturii în vederea transformării acestuia în Memorial și, ulterior, în Muzeu al represiunii regimurilor totalitare, precum și deschiderea finanțării prin Ministerul Culturii pentru acest proiect, care a început cu amenajarea celulei în care a decedat în urma torturilor Monseniorul Vladimir Ghika, beatificat în acest an, și a continuat cu amenajarea celulelor dedicate altor martiri", se menționează în scrisoare.

Constantinescu amintește de "martirii Revoluției din 1989 și martirii rezistenței împotriva comunismului din perioada 1945 — 1989 care au murit pentru libertate, adevăr, dreptate și democrație, punând aceste idealuri mai presus decât viața lor și care reprezintă sacrificiul fondator al renașterii națiunii române".

"Dacă dorim să dăm un sens acestui sacrificiu fondator (n.r. — al martirilor Revoluției din 1989) trebuie să ne schimbăm modul tradițional de comportament bazat pe o strategie de supraviețuire printr-un model de comportament bazat pe respectul de sine. Abia atunci Revoluția din 1989 va fi momentul definitoriu pe baza căruia putem construi un model național al demnității și o viziune românească asupra lumii în care trăim. Dumneavoastră, domnule prim-ministru, ați menționat de mai multe ori că ați fost un foarte tânăr participant activ, în 1990, la fenomenul Piața Universității. Speranțele puse atunci în progresul României prin adevăr și justiție pot fi îndeplinite acum de generația tinerilor de atunci dacă ei vor avea puterea să se desprindă de tot ce a fost urât și umilitor în tranziția post comunistă. Ar fi cel mai semnificativ răspuns la suferințele celor care au luptat pentru o Românie demnă, chiar atunci când nu aveau nicio speranță că aceasta se va întâmpla în timpul vieții lor. Mai ales dacă acest răspuns va fi materializat atât timp cât ultimii dintre ei mai sunt printre noi", își încheie Constantinescu scrisoarea adresată premierului Victor Ponta.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

1 0
Gina
11 Nov 00:14
Nu spune nicaieri ca il sustine. Constantinescu doar apreciaza un lucru bun facut de Ponta si apoi ii spune "bravo", dar cu mai multe cuvinte. La fel cum ar proceda cu un copil, pentru a-l incuraja sa faca mai multe fapte bune.
Răspunde
1 -1
Cornelia
09 Nov 18:48
Are dreptate Milica. Ca ne place sau nu, Ponta a facut ceva concret pentru fostii detinuti politici, in timp ce altii, care se considera mai democrati si de dreapta, doar au promis...
Răspunde
2 -1
Campan Maria
09 Nov 12:28
BIETUL PRESEDINTE CONSTANTINESCU , L-A LOVIT VIGILENTA. CEI 4 ANI CAT A FOST PE SCAUN NU A FACUT DECAT SE MIRE CUM O FI AJUNS EL PRESEDINTE.... CA NU A FACUT CHIAR NIMIC .
ACUM DEJA SI-A LUAT-O IN CAP ... VEZI DOAMNE LE STIE PE TOATE.
Răspunde
2 -1
Marius
08 Nov 23:35
Dupa ce te-a invins sistemul te-a luat si sclav, normal Costica!
Răspunde
2 -2
Cristian Miller
08 Nov 21:26
Nu scrie nicaieri ca il sustine pe Victor Ponta. Doar ii multumeste pentru ca a acordat un aviz favorabil pentru un proiect de lege. ASTA NU INSEAMNA CA IL SUSTINE!
Răspunde
3 -3
cora
08 Nov 21:10
Ce urmeste Johannis si PDL_ul ? E foarte simplu: aducerea lui BASESCU LA PALATUL VICTORIA in functia de prim ministru. Ce mai urmaresc ? MODIFICAREA CONSTITUTIEI pentru ca dupa 5 ani BASESCU sa revina LA COTROCENI ca Presedinte. Asta ar insemna CONDAMNAREA ROMANIEI cu inca 10 ANI cu BASESCU la putere.

OARE ASTA DORESC SI ROMANII DIN TOATA TARA ??

Atentie fratilor cui dati votul vostru pe 16 noiembrie!

NU VA LASATI MANIPULATI DE OAMENII LUI BASESCUMAFIOTUL IN FRUNTE CU marioneta JOHANNIS !
(Asta e motivul pentru care sta ascuns Demisu Basescu!)
Răspunde
0 0
Vasilee
09 Nov 18:26
3 Mai "cora" tu chiar ai impresia ca cititorii acestui sit sunt fanii Elodiei, tu sfidezi inteligenta acestor oameni. Te asigur ca absolut nimeni nu te crede!!!
3 -3
Ciobanul Ghita
08 Nov 21:08
Haita portocalie-ionahista se readuna in graba,salivind . Pana acum mafiotul Klaus defila mandru cu blaga , videanu , flutur , anastase . Acum i s-au alaturat in forta Macovei si Udrea-Boc . Sunt exact slugile dintotdeauna ale lui Basescu . Adica ciorditorii din pensiile si salariile amaratilor .
Răspunde
3 -1
Ciobanul Ghita
08 Nov 21:03
Haita portocalie se readuna in graba . Pana acum Klaus defila mandru cu blaga , videanu , flutur , anastase . Acum i s-au alaturat in forta Macovei si Udrea-Boc . Sunt exact slugile dintotdeauna ale lui Basescu . Adica ciorditorii din pensiile si salariile amaratilor .
Răspunde
3 -1
nelutiu
08 Nov 21:02
Constantinescu intervine spectaculos in lupta electorala . Si decisiv pentru ca interventiile domniei sale au fost rare si deci la mare pret . Multi care inca mai cantareau primesc argumentele care le lipseau . Fenomenul 'basism' trebuie lichidat pentru totdeauna .
Răspunde
3 0
nelutiu
08 Nov 21:01
Alaturi de marioneta baseasca nu se mai afla nici un liberal . S-au convins ca au fost trasi pe sfoara de basescu si blaga . Echipa portocalie care-l antreneaza pe sas s-a intarit considerabil de ieri cu macovei si udrea+boc .
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?