Șefii Jandarmeriei și un secretar MAI, sub învinuire în dosarul ”10 august”. Acuzații grave

 
Șeful Jandarmeriei Ionuț Sindilă, la Parchet
Șeful Jandarmeriei Ionuț Sindilă, la Parchet
FOTO: Inquam Photos/Liviu Florin Albei
Șeful Jandarmeriei Ionuț Sindilă, la Parchet

Actualul șef al Jandarmeriei române Ionuţ Sindile, fostul șef al instituției, Sebastian Cucoș, și șeful jandarmeriei București au fost puși sub învinuire, vineri, pentru modul în care s-a intervenit împotriva protestatarilor din Piaţa Victoriei, pe 10 august, anunță Realitatea TV. Sub învinuire a fost pus și secretarul de stat în MAI, Mihai Dan Chirică. Acuzațiile care li se aduc celor patru sunt grave. 

 Șeful Jandarmeriei Romane, Ionuț Sindile, a fost pus sub învinuire în dosarul intervenției violente a forțelor de ordine la mitingul din 10 august. După Sindile, a venit rândul lui Sebastian Cucoș, fostul șef al instituției, și al lui Laurențiu Cazan, șeful Jandarmeirie Capitalei, puși sub învinuire pentru aceleași acuzații. 

Tot vineri, a fost pus sub urmărire penală și unul dintre cei patru secretari de stat de la Ministerul Afacerilor Interne – Mihai Dan Chirică, responsabil de relaţia cu prefecţii, este acuzat de complicitate la abuz în serviciu şi participaţie improprie la purtare abuzivă.

”Au creat aparenţa unei acţiuni legale de restabilire a ordinii”

Acuzațiile care li se aduc celor patru sunt grave.

Maiorul Cazan Laurențiu Valentin, în data de 10.08.2018, în calitate de comandant al acţiunii de menţinere a ordinii publice în cadrul manifestaţiei desfăşurate în Piaţa Victoriei, a creat aparenţa unei acţiuni legale de restabilire a ordinii publice şi a ordonat intervenţia în forţă pentru evacuarea participanţilor la protest, cauzând astfel o vătămare a drepturilor legitime ale protestatarilor privind libertatea de exprimare şi libertatea de întrunire prevăzute de Constituţia României, Legea nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice şi Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale.

Ordinul de intervenţie pentru evacurea pieţei a fost emis cu încălcarea dispoziţiilor art. 19 din Legea nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice şi a art. 33, 34, 36 şi 37 din Legea nr. 550/2004 privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române.

De asemenea a ordonat folosirea mijloacelor din dotare pentru evacuarea protestatarilor, cu consecinţa exercitării de către militarii din subordine a unor acte de violenţă nejustificate de situaţia operativă şi de nevoile reale de imobilizare a persoanelor turbulente, acte îndreptate inclusiv împotriva copiilor, altfel decât în mod gradual și fără a înceta după realizarea scopului misiunii, producându-se vătămarea unui număr mare de participanţi la protest.

În noaptea de 10/11.08.2018 suspectul a determinat autorul scriptural al Jurnalului Acţiunilor Operative, întocmit la nivelul Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, să consemneze în mod nereal ora 23:11 ca fiind cea la care prefectul municipiului Bucureşti a aprobat intervenţia în forţă pentru restabilirea ordinii publice în Piaţa Victoriei și ulterior a determinat folosirea Jurnalului Acţiunilor Operative ca dovadă a modului legal în care s-ar fi desfăşurat intervenţia în forţă”, spune Parchetul, într-un comunicat.

Comisarul șef de poliție Chirică Mihai Dan, în noaptea de 10/11.08.2018, a uzat de autoritatea conferită de funcţia deţinută pentru a-l ajuta pe maior Cazan Laurenţiu să creeze aparenţa de legalitate a acţiunii de evacuare a protestatarilor aflaţi în Piaţa Victoriei, exercitând presiuni asupra prefectului municipiului Bucureşti pentru a aproba formal ordinul de intervenţie în forţă, atât anterior, cât și ulterior orei la care acesta a fost emis de conducătorul forțelor de ordine, cauzându-se astfel o vătămare a drepturilor legitime ale majorităţii protestatarilor privind libertatea de exprimare şi libertatea de întrunire. Aparența de legalitate creată a permis forţelor de ordine din cadrul Jandarmeriei Române să folosească mijloacele din dotare pentru evacuarea protestatarilor aflaţi în Piaţa Victoriei, cu consecinţa exercitării unor acte de violenţă nejustificate de situaţia operativă şi de nevoile reale de imobilizare a persoanelor turbulente, folosirea forței nefiind una graduală, uzând de mijloacele din dotare inclusiv împotriva copiilor, producându-se vătămarea unui număr mare de participanţi la protest”, precizează Parchetul.

Colonelul Cucoș Gheorghe Sebastian și colonelul Sindile Ionuț Cătălin, în noaptea de 10/11.08.2018, în lipsa unui ordin sau dispoziții fragmentare care să consemneze preluarea comenzii de la maior Cazan Laurențiu, prin ordinele date direct forțelor de ordine, au participat nelegal la conducerea operațiunilor și l-au ajutat pe acesta din urmă să pună în aplicare ordinul nelegal de intervenţie în forţă pentru evacuarea protestatarilor aflaţi în Piaţa Victoriei, cauzând astfel o vătămare a drepturilor legitime ale majorităţii protestatarilor privind libertatea de exprimare şi libertatea de întrunire, cu consecinţa exercitării de către forţele de ordine din cadrul Jandarmeriei Române a unor acte de violenţă nejustificate de situaţia operativă şi de nevoile reale de imobilizare a persoanelor turbulente, folosirea forței nefiind făcută în mod gradual și având loc inclusiv împotriva copiilor, producându-se astfel vătămarea unui număr mare de participanţi la protest”, mai spune comunicatul Parchetului.

”Acțiunea a fot bazată pe lege”

”Mi s-a adus la cunoștință calitatea de suspect cu privire la complicitate la abuz în și complicitate la participație improprie la purtare abuzivă”, a spus Sindile la ieșirea de la Parchet.

Întrebat dacă își cere scuze cetățenilor agresați nejustificate, Sindile a răspuns: ”Din punct de vedere moral, instituția și-a anunțat scuzele. Acum urmează partea legală”.

Sebastian Cucoș a evitat să facă vreo declarație la ieșirea de la Parchet.

Laurențiu Cazan a precizat însă că își asumă intervenția. ”Îmi asum toată acțiunea pentru că a fost bazată pe lege”, a spus acesta la ieșirea de la Parchet. 

Mai mulți oameni au venit, vineri, la Parchet pentru a protesta față de șefii Jandarmeriei. Oficialii Jandarmeriei au fost huiduiți. Au existat și îmbrânceli între forțele de ordine și protestatarii care strigau: ”La pușcărie!”.

Potrivit corespondentului Realitatea TV, Laurentiu Cazan, seful Jandarmeriei Capitalei, a fost băgat de subalterni pe usa Ministerului Mediului.

Rareş Bogdan a dezvăluit încă de joi seară, în premieră, la "Jocuri de Putere", că împotriva şefilor jandarmilor există învinuiri de abuz în serviciu, complicitate la abuz în serviciu şi la purtare abuzivă. Aceleaşi surse citate de Realitatea TV nu exclud posibilitatea ca şi colonelul Cătălin Paraschiv, supranumit "fantoma în alb", să fie chemat în faţa procurorilor, tot ca suspect. 

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
Jandarmi,sunteti luptătări sau cedati drepturile si scutul ?
21 Sep 11:49
Fiti pe pace,în țara asta nu mai au mult de condus România hastagii si parchetele.Dl Dragnea,care a inceput cruciada,va continua.domnilor;potrivit legii 92/1990,art 12,jandarmii pot cere evacuarea locurilor de demonstratie,in caz de violente.Decizia de evacuare nu este nici macar a hastagilor,cu atât mai mult a procurorilor,iar cei care apreciaza ilegalitatea si violenta demonstrantilor ,sunt,din pacate ,jandarmii.Actul lor nu este politic,ci legal,chiar conform practicii americane,dle S.Suparti-i pe jandarmi,poate se muta demonstratia la Cotroceni !Si emigratia,care vine să ne dea lectii de guvernare,s-a transformat in părintii,femeile si copii patriei.Ei,emigrantii,muncesc in afară,plătesc impozite la statele unde sunt,de la noi consumă doar pensii pentru batrânii lor.scolarizarea copiilor,asistenta medicală etc.Ei,emigrantii,trimit privat bani acasă cei de aici cumpara bunuri de la multinationale,aceste plătesc impozite si TVA pe marfuri.Nu asa ca toti suntem in câstig ? De ce să nu-i cooptăm în paralamet,in guvern si să ii lasăm sa demonstreze impotriva multinationalelor care ”Nu plătesc ca afara ”munca românului .Sau au poftă de politică?Sa pltească impozite ca trebuie să cumpărăm si areme de la emricani ...Sper ca domnia legii va fi intronata de dl Dragnea !
Răspunde
0 0
luci
21 Sep 11:41
Trebuia sa-i racoreasca mai devreme,si nu se mai ajungea sa dea foc la tara,golanii.trebuia sa-i imprastie de cu ziua nu noaptea,era neautorizat,neasumat de nimeni,mars acasa.
Răspunde
0 0
Dan
21 Sep 11:28
In nici o tara nu e asa blanda jandarmeria cum a fost in Romania pe 10 aug. Ma rog nu lea- convenit protestatarilor ca au fost batuti si gazati.
Răspunde
0 0
Stan
21 Sep 11:15
La puscarie cu slugile clanului jefuitor psd..Si marlanca de Videle carmen dan ai poate insotii pe smardoii de slugoi..Vrem dreptate in Romania...Jos ciuma rosie a criminalului iliescu.
Răspunde
0 0
Cum suportai,jandarmi dv sa va fie frica de voi ?
21 Sep 13:00
2 Dl Stan mă duce cu gandul la Tudor Vladimirescu,care a fost ridicat din tabără de oamenii lui Ipsilante ,si niciun pandur nu a scos sabia si la Mihai Viteazu,care a fot omorât in cort si singurul a scos,târziu,sabia,a fost el .câci ceilati dormeau de beti sau de frica.Jandarmii ,daca nu isi apără onoarea si misiunea,sunt demni urmasiai celor dedemult.
0 0
Stan
21 Sep 11:12
La puscarie cu slugile clanului jefuitor psd..Si marlanca de Videle carmen dan ai poate insotii pe smardoii de slugoi..Vrem dreptate in Romania...Jos ciuma rosie a criminalului iliescu.
Răspunde
0 0
simon dumitru
21 Sep 10:35
rares bogdan e un pacalici . la fel si cosmin gusa.
sa plateasca toate datoriile realitatea tv si mai vorbim!!
Răspunde
0 0
Jan
20 Sep 23:43
... ar fi interesant de aflat cu cine au PREMEDITAT mineriada !
Răspunde
0 0
Dragos
20 Sep 21:49
cred ca Rareș este un păcăliți,nu se va intampla nimic spectaculos cu acest dosar
Răspunde
0 0
Sorin Nelersa
20 Sep 19:10
"Potrivit surselor citate" Mai e ceva din articolul asta si n-am apucat eu sa descopar? Ce surse ati citat, fratilor? Unde? "Ar putea fi pusi sub invinuire"? Pai, asa si eu "as putea" cistiga alegerile prezidentiale, nu mai conteaza ca nu voi candida, din asta cum de n-ati facut o stire? Unde ati invatat voi sa "scriti" articole, jurnalistii taichii?
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?