Șefa CSM se alătură corului anti-GRECO

 

Şefa CSM, Lia Savonea, a detectat "erori factuale evidente" în raportul GRECO cu privire la justiția din România, dar nu spune care sunt. Savonea spun că "realităţile din justiţia noastră relevate în ultima vreme nu pot fi ignorate ori bagatelizate", chiar dacă nu trebuie nici să ne îndepărtăm de valorile, principiile şi de la obligaţiile ce ne revin în calitate de stat membru UE.

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Lia Savonea, face apel la o dezbatere "profundă şi nu doar de suprafaţă" în legătură cu recomandările din raportul GRECO şi arată că, în cadrul CSM, se va face o analiză a documentului sub toate aspectele, "inclusiv al celor ce conţin erori factuale evidente".

Într-un comunicat transmis miercuri, Lia Savonea declară că este nevoie de o analiză complexă în cadrul instituţional bine determinat de lege, "abstras de orice context cu potenţial politic şi de orice interpretare trunchiată ori neadevărată a realităţii".

"Pe fondul amplificării dezbaterilor publice şi multiplicării mesajelor, inclusiv imperative, lansate după publicarea raportului GRECO, referitoare la instituţii din cadrul autorităţii judecătoreşti, în calitate de preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii înţeleg să fac un apel la o abordare echilibrată, calmă şi obiectivă a situaţiei, cu argumente legale şi de natură tehnică. Organizarea judiciară şi buna funcţionare a sistemului de justiţie implică, cu necesitate, o analiză complexă în cadrul instituţional bine determinat de lege, abstras de orice context cu potenţial politic şi de orice interpretare trunchiată ori neadevărată a realităţii", spune Savonea.

Şefa CSM vorbeşte de "erori factuale evidente" în raportul GRECO.

"Reiterez, pe această cale, nevoia unei dezbateri profunde şi nu doar de suprafaţă, cu atât mai mult cu cât Consiliul Superior al Magistraturii va analiza, aşa cum a făcut-o şi cu prilejul publicării altor rapoarte, cum ar fi cel al Comisiei de la Veneţia sau raportul MCV, şi prezentul raport GRECO, sub toate aspectele, inclusiv al celor ce conţin erori factuale evidente. O astfel de analiză se impune cu atât mai mult cu cât pe masa Consiliului se află în aşteptare pentru a fi dezbătute şi alte lucrări aflate în conexiune cu dezideratul asigurării unei justiţii care trebuie să funcţioneze la standarde europene", susţine Savonea.

"Fără a ne îndepărta de la valorile, principiile şi de la obligaţiile ce ne revin în calitate de stat membru al Uniunii Europene, consider că, în egală măsură, realităţile din justiţia noastră relevate în ultima vreme nu pot fi nici acestea ignorate ori bagatelizate. În calitate de preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii doresc să atrag atenţia, pe această cale, asupra riscului îndepărtării de la dezideratul respectării independenţei Justiţiei pe care, deşi o parte însemnată a scenei publice îl clamează, ajunge să fie disonantă cu principiile pe care le afirmă. Totodată, problemele reale din Justiţie şi care merită, cu adevărat, o dezbatere serioasă par marginalizate, în detrimentul cetăţenilor ca beneficiari ai actului de justiţie", mai declară Lia Savonea.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
gion
12 Jul 17:03
dar ce va califica d na in afara de propunerea psd? inteligenta, experienta, frumusetea, parfumul? hmmmm!
Răspunde
0 0
Vlad
11 Jul 12:19
mai simplu ar fi cam asa, ma p....is pe Greco in profunzime si nu ma opresc aici. ma urinez si pe ce zic sifiliticii gen Iohanu si instabilii psihic USR cu Soros in frunte, vesnic reincarnat din hemoroizi. gloata asta seamana cu fanariotii care au asuprit romanii.
Răspunde
0 0
Restituiți abjectul raport ,ca e abuziv
11 Jul 09:51
Doamnă Presedinte,potrivit statului acceptat de Roamânie,GRECO se ocupă cu :Article 2 - Functions of the GRECO
In order to achieve the aim laid down in Article 1, the GRECO shall:
i. monitor the observance of the Guiding Principles for the Fight against Corruption
as adopted by the Committee of Ministers of the Council of Europe on 6
November 1997;
ii. monitor the implementation of international legal instruments to be adopted in
pursuance of the Programme of Action against Corruption, in conformity with the
provisions contained in such instruments;
De unde au dedus că ea face recomandări cum se construieste parchetul General ?Dacă eu nu stiu,intrebați pe persedintele meu.Dacă nici domnia sa nu stie ,restiruiți abjecctele observații cu mențiunea ca mai suntem inca capabili să respectăm ce semnăm.dcă ei nu stiu să citească.
Răspunde
0 0
Restituiti raportul ,ca obraznic si naevenit .
11 Jul 09:50
Doamnă Presedinte,potrivit statului acceptat de Roamânie,GRECO se ocupă cu :Article 2 - Functions of the GRECO
In order to achieve the aim laid down in Article 1, the GRECO shall:
i. monitor the observance of the Guiding Principles for the Fight against Corruption
as adopted by the Committee of Ministers of the Council of Europe on 6
November 1997;
ii. monitor the implementation of international legal instruments to be adopted in
pursuance of the Programme of Action against Corruption, in conformity with the
provisions contained in such instruments;
De unde au dedus că ea face recomandări cum se construieste parchetul General ?Dacă eu nu stiu,intrebați pe persedintele meu.Dacă nici domnia sa nu stite .restiruiți abjecctele observații cu mațiunea ca mai suntem inca capabili să respecctăm ce semnăm.
Răspunde
0 0
simplificare
11 Jul 02:40
Lucrurile par simple. ONORATE INSTANȚE și Distinși Procurori, - Respectăm sau nu Legea ? Aplicăm Legea sau NU ? Restul sunt bazaconii povești teatru, independenţa Magistratului "de a fi dependent" poate fi oprită acum !
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?